Datoria mondiala a atins un nivel record in 2017, iar una din cauze e cresterea peste potential

Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 10:58
2982 citiri
Datoria mondiala a atins un nivel record in 2017, iar una din cauze e cresterea peste potential
Foto: CC0 Creative Commons

Datoria mondiala a atins un nivel record de 233.000 de miliarde de dolari in trimestrul al treilea din 2017, potrivit unei analize publicate joi de Institutul International pentru Finante (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, in conditiile in care datoria sectorului privat non-financiar a atins noi maxime in Canada, Franta, Hong Kong, Coreea de Sud, Elvetia si Turcia, informeaza Reuters.

Aceasta cifra include datoria totala a gospodariilor, guvernelor, sectorului financiar si companiilor din sectorul non-financiar.

In acelasi timp insa, IIF subliniaza ca desi datoria totala a crescut cu 16.000 de miliarde de dolari in trimestrul al treilea 2017 comparativ cu sfarsitul lui 2016, raportul dintre datorie si Produsul Intern Brut mondial a scazut pentru al patrulea trimestru consecutiv pe masura ce economia mondiala s-a extins.

Potrivit IIF in prezent acest raport este de aproximativ 318%, cu trei punte procentuale sub maximul inregistrat in trimestrul al treilea din 2016.

"

O combinatie de factori care include o crestere globala sincronizata peste potential, cresterea inflatiei in China si Turcia precum si eforturile de a impiedica o acumulare destabilizatoare de datorii in China si Canada, au contribuit toate la acest declin

", se arata in raportul IIF.

Potrivit IIF, China, care a fost responsabila pentru cea mai mare parte din noile datorii ale pietelor emergente, a inregistrat o incetinire a ritmului de acumulare de noi datorii, astfel ca anul trecut datoria sa a crescut cu doar doua puncte procentuale pana la 294% din PIB, in conditiile in care in perioada 2012-2016 a inregistrat o crestere medie anuala de 17 puncte procentuale.

Analistii IIF avertizeaza ca povara datoriilor ar putea actiona ca o frana in calea intentiilor bancilor centrale de a majora dobanzile, avand in vedere ingrijorarile care exista cu privire la capacitatea unor firme si guverne puternic indatorate de a-si asigura serviciul datoriei.

#datoria mondiala record , #Datoria publica