Fitch: tarile europene cu economie flexibila si finante solide sunt mai competitive

Joi, 15 Martie 2007, ora 08:52
1218 citiri

Tarile membre ale zonei euro care au economii mai flexibile si in care finantele publice sunt mai solide, precum Germania, dispun de un avantaj competitiv fata de alte state, deoarece se adapteaza mai bne in perioadele de incetinire economica, se arata intr-un raport al agentiei de rating Fitch.

Raportul agentiei de rating analizeaza mai ales trei economii care au avut o crestere medie mai lenta fata de media zonei euro din 1999: Germania, Italia si Portugalia. "Disciplina salariala si productivitatea accentuata au crescut competitivitatea economiei germane, iar Germania incepe sa se bucure de acest fapt, dupa cum demonstreaza evolutia economica din 2006. Italia si Portugalia, insa, nu au reusit sa se adapteze la fel de bine", a spus directorul Fitch Sovereigns, Andrew Colquhoun.

Economia Germaniei are o mai mare flexibilitate decat cea a Italiei sau Poloniei. Astfel, cresterea productivitatii sub media europeana a fost corelata cu incetinirea avansului preturilor si salariilor, fapt care a permis companiilor germane sa redevina competitive pe pietele din zona euro.
Evolutiile economice diferite ale tarilor din zona euro au radacini in perioada de dinaintea adoptarii monedei unice europene. Italia si Portugalia, de exemplu, s-au bazat mai mult inainte de 1999 pe deprecierea monedelor lor nationale pentru a-si sustine competitivitatea pe plan extern, se spune in raportul agentiei de evaluare.

Agentia de rating arata ca procesul de recastigare a competitivitatii este dificil. "Randamentul pierdut si inflatia joasa din perioadele de incetinire a cresterii economice genereaza presiuni asupra finantelor publice, iar acest fapt subliniaza importanta unei gestiuni fiscale solide", a mai spus Colquhoun.

Tarile care au finante publice mai solide au o capacitate mai buna de adaptare in perioadele de incetinire economica, fara sa fie obligate sa recurga la inaspriri fiscale ciclice, arata raportul agentiei de rating.

Raportul Fitch mentioneaza si cazul Spaniei, tara cu o economie care da semne ingrijoratoare de pierdere a competitivitatii si care ar putea suferi o corectie. Spre deosebire insa de Italia sau de Portugalia, Spania are finante publice solide, cu o pondere a datoriei publice in produsul intern brut sub media tarilor cu rating 'AAA', se arata in raportul Fitch.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)