SUA ne-au intors spatele. Va gasi statul bani pe piata interna?

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 12:25
2658 citiri
SUA ne-au intors spatele. Va gasi statul bani pe piata interna?

Dupa un esec dureros pe piata americana, Finantele Romaniei isi incearca norocul "acasa". In urmatoarele 3 zile, Ministerul de Finante urmeaza sa lanseze o noua emisiune de obligatiuni in valoare de 1 miliard de euro, cu o maturitate de 3 ani si o rata de 4,5%. Sumele atrase vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publica.

Cum intentiile bune de a atrage investitori straini nu inseamna intotdeauna si succes garantat, reprezentantii ministerului de Finante au de trecut proba de foc pe taram national.

"Daca vom reusi sa luam acest credit de circa 1 miliard euro cu dobanzi sub 5 procente, insemna ca Romania a redevenit credibila. Inseamna recunoasterea de catre piata a masurilor luate de statul roman. Daca la sfarsit de program cu FMI reusim sa angajam un credit pe 3 ani cu dobanda sub 5% inseamna ca Romania pleaca pe o panta favorabila. Mi l-as dori cu dobanda sub 5%, pe 3 ani si sa fie subscris", declara cu o saptamana in urma seful statului, intr-o emisiune televizata.

Pentru ca eforturile Finantelor de a se imprumuta pe piata interna sa nu fie in zadar, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a convocat saptamana trecuta oficialii bancilor pentru a intermedia relatia dintre cele mai mari banci de pe piata si reprezentantii Ministerului de Finante pentru a gasi solutii prin care statul sa poata imprumuta banii de care are nevoie.

Emisiunea de obligatiuni care urmeaza sa fie lansata pe 24 noiembrie este extrem de importanta fiindca trebuie sa asigure refinantarea obligatiunilor in euro de 1,4 miliarde, care ajunge la scadenta pe 29 noiembrie.

Cu toate ca incercarea Romaniei de a se imprumuta in dolari pe piata americana prin programul de emisiuni MTN (Medium Term Notes) a esuat, autoritatile se arata increzatoare in apetitul investitorilor americani pentru emisiunile romanesti.

Secretarul de stat in Ministerul de Finante, Bogdan Dragoi a subliniat intr-un interviu acordat Bloomberg faptul ca delegatia romana va reveni in SUA in momentul in care conditiile vor fi favorabile.

Emisiunea de obligatiuni romanesti in dolari urma sa fie lansata pe piata SUA cu o valoare minima de 500 de milioane de dolari si un nivel maxim de 2 miliarde de dolari. Suma finala, maturitatea, dobanda precum si toate celelalte conditii financiare ale emisiunii urmau sa fie stabilite la momentul lansarii imprumutului.

"Pentru titlurile la 10 ani nu prea este interes. Vom iesi mai rar si ne vom axa pe tot ce inseamna maturitati pana in cinci ani. Licitatia de astazi pe doi ani pare mult mai de interes. Bancile se uita mai mult pe doi, trei, patru, maximum cinci ani. Fondurile de pensii au totusi un volum mic, intre 150 si 200 de milioane de lei pe luna. Chiar daca ar plasa intreaga suma in titluri, tot nu ar forma masa critica necesara", declara Dragoi la inceputul lunii octombrie.

Secretarul de stat a mai atras atentia asupra faptului ca trebuie urmat exemplul Poloniei si totodata imbunatatita perceptia investitorilor fiindca Romania, spre deosebire de alte tari, a derulat reforme semnificative in ultimii doi ani.

Aceasta ar fi fost prima emisiune de titluri de stat in dolari in cadrul programului MTN, prin care Romania intentioneaza sa atraga sapte miliarde de euro in trei ani. Romania dorea sa atraga pana la doua miliarde de dolari prin cea de-a doua emisiune de obligatiuni in valuta din 2011, dupa ce la inceputul acestui an a anuntat ca nu va mai trage bani din imprumutul de la FMI.

In luna noiembrie, Ministerul Finantelor Publice isi anuntase intentia de a atrage 4,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat pentru care avea sa organizeze patru licitatii pentru certificate de trezorerie, doua cu maturitate la un an, una cu maturitate la 9 luni si una la 6 luni, potrivit datelor furnizate de institutie.

Emisiunile de certificate de trezorerie la 12 luni au o valoare programata de 1 miliard lei si, respectiv, 700 milioane lei lei. Totodata, emisiunile de certificate de trezorerie la 6 si 9 luni au o valoare programata de 1 miliard lei.

La inceputul lunii octombrie, licitatiile programate insumau aproape 4 miliarde de lei, insa acopereau doar titlurile care ajungeau la maturitate in aceasta luna. Institutia a atras doar 2,1 miliarde de lei.

In iunie anul acesta, Ministerul de Finante a mai lansat o emisiune in valuta. Acum 6 luni, Finantele au strans suma record de 1,5 miliarde de euro prin eurobonduri pe cinci ani, la un randament de 5,29%, cand investitorii americani au subscris circa o cincime din titluri.

Plasarea titlurilor a fost incredintata bancilor europene Societe Generale si Erste Group.

Primul imprumut in euro pe plan local a fost derulat in 2010, cand Ministerul de Finante a plasat obligatiuni pe patru ani de 400 de milioane de euro, cu o dobanda de 5,25% pe an. Pe parcursul lui 2010, Ministerul Finantelor Publice a atras aproximativ 41,038 miliarde de lei.

Acum, Finantele au nevoie sa-si reintregeasca resursele dupa ce in septembrie si octombrie nu si-au realizat programul de emisiuni pe piata interna din cauza presiunii de crestere a dobanzilor.

#emisiune obligatiuni finante, #imprumut piata interna, #finantare deficit bugetar, #titluri minister finante, #emisiune obligatiuni dolari romania , #Datoria publica