Anul 2014, considerat o tinta realista pentru adoptarea euro

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 15:10
1326 citiri
Anul 2014, considerat o tinta realista pentru adoptarea euro

Anul 2014 este in continuare o tinta realista pentru adoptarea monedei euro in tara noastra, in ciuda faptului ca vom asista in continuare la o perioada cu o volatilitate sporita mai ales acum acum cand tarile mari au deficite ridicate, este de parere Dorin Mantescu, seful directiei generale de analiza macroeconomica si politici financiare din Ministerul Finantelor.

"Situatia pe care am avut-o in ultimii 15-20 de ani pe plan global va fi una cu care nu ne vom mai intalni. Cred ca aceasta competitie intre statele din regiune sau din Uniunea Europeana de a atrage resurse va creste substantial.

Acordul cu FMI si Comisia Europeana da un semnal foarte pozitiv si creaza o ancora solida pentru atragerea de investitii pe termen mediu", a explicat pentru Money.ro.

Din punctul sau de vedere, Romania are cateva avantaje competitive precum pozitia geografica strategica, rata de taxare competitiva dar si costul fortei de munca relativ ieftina.

Mantescu a subliniat faptul ca pe termen scurt trebuie sa avem un deficit bugetar mai ridicat, in timp ce pe termen mediu, trebuie sa ne asumam masuri de reforma suplimentare.

"Actuala proiectie de -8,5% pentru produsul intern brut este realista si putin conservatoare pentru ca, dupa cum se observa deja majoritatea economiilor mari, inclusiv Romania, dau semne de stabilizare", a completat Mantescu.

#adoptarea, #euro , #Deficitul bugetar