BA-CA prognozeaza o incetinire a cresterii economiei romanesti

Vineri, 01 Decembrie 2006, ora 16:20
900 citiri

Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) estimeaza ca, dupa o accelerare a cresterii economice in acest an pana la 7,2%, avansul economic va incetini in urmatorii doi ani pana la un produs intern brut (PIB) sub 6%, potrivit unui studiu publicat, vineri, de banca austriaca.Produdul intern brut al Romaniei se va majora, in termeni reali, cu 5,7% in 2007 si cu 5,4% in 2008. Pentru ultima jumatate a acestui an, analistii BA-CA estimeaza o crestere a PIB-ului cu 7,9% in trimestrul al treilea si cu 6,2% in cel de-al patrulea.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP), pe care se bazeaza proiectiile bugetare ale guvernului, estimeaza si ea o incetinire a cresterii economice in urmatorii ani, insa cu un ritm diferit. Astfel, daca pentru anul acesta CNP este mai precauta si estimeaza un PIB de 337,9 miliarde lei (95,18 miliarde euro), mai mare cu 7% in termeni reali fata de anul anterior, prognoza pentru urmatorii doi este mai optimista decat cea a BA-CA, aratand o crestere economica de 6,5% in 2007 si de 6,3% in 2008.

Desi guvernul a stabilit cheltuieli mai mari decat veniturile cu 2,5% din PIB, analistii bancii austriece considera ca deficitul bugetar nu va depasi 2,2% din PIB in acest an, iar deficitul de cont curent va reprezenta echivalentul a 10% din PIB.

Ultima prognoza a CNP, publicata la inceputul lunii noiembrie, estimeaza un deficit de cont curent de 8,84 miliarde euro, care ar echivala cu 9,3% din PIB.

Desi in primele noua luni ale anului deficitul de cont curent - de 6,7 miliarde euro (sau 7,2% din PIB-ul estimat pentru acest an) - a fost acoperit in proportie de 72,5% din sumele investite de straini in Romania, "exista anumite ingrijorari in privinta gradului de acoperire a deficitului de cont curent din ce in ce mai mare din investitii straine directe", se mentioneaza in studiul BA-CA.

"Totusi, accesul mai usor pe pietele financiare internationale si perceptia imbunatatita a investitorilor ar trebui sa atraga in continuare capitaluri externe si sa previna riscuri majore in privinta finantarii", se mai arata in studiul BA-CA.

NewsIn