Basescu si-a gasit o noua tinta de atac "bancile obraznice"

Vineri, 06 August 2010, ora 10:39
1280 citiri
Basescu si-a gasit o noua tinta de atac "bancile obraznice"

Presedintele Traian Basescu a trecut miercuri seara in revista toti vinovatii pentru problemele economice ale tarii, iar printre acestia se afla si bancile. Daca salariile si pensiile au fost "nesimtite", se pare ca bancile primesc un nou apelativ "obraznice".

"Am avut crestere nesanatoasa in 2007-2008 stimulata si de bancile care tipa acum. Eu nu o sa apar bancile, nu-mi place modul in care se derobeaza de modul in care au dus Romania, ei dadeau credite cu buletinul. E tipul de obraznicie al celor care au dezechilibrat Romania si acum dau lectii", a declarat Traian Basescu la TVR.

Basescu: Am incredere in Guvern. Emil Boc a fost mintit


Nici Guvernul nu a scapat de critici, insa odata cu el au fost aruncati la gramada toti romanii: "Va rog sa va ganditi cum se duce un sef de stat si spune 'mai am nevoie de imprumuturi'. 'Dar ce autostrazi vrei sa faci'? 'Nu vreau, vreau sa platesc salarii si pensii'. O tara care ia imprumuturi pentru a-si plati salariile si pensiile e o tara de mana a doua. Trebuie sa luam bani pentru investitii, nu ca sa mancam", a mai criticat Basescu.

Printre alte lucruri care nu au fost facute cum trebuie de Guvern, Basescu a mai identificat si faptul ca nu concediaza destui bugetari si "s-a lepadat" si de PD-L, afirmand ca "se roaga la Dumnezeu" ca partidul de guvernamant "sa aplice programul de austeritate".

Basescu: Bancile dau dovada de obraznicia celor care au dezechilibrat bugetul

Si ca tot era la capitolul oameni care dau lectii, desi au contribuit la dezastrul tarii, seful statului i-a amintit si pe Dinu Patriciu si Ioan Niculae, seful Agrostar - "Un domn pe care l-am auzit zilele trecute. Se numeste Niculae. Un cetatean de pe la Brasov. Ca el se muta in Bulgaria. Ca acolo cota unica e 10%. Dar de cati ani primesti gaze, mai ieftin decat populatia, nu ti-e rusine.

Impotriva taxelor ii vedem pe domnul Patriciu, pe domnul Niculae. Domnul Patriciu a transferat datoriile la Kuzmunai. Vine Temesan si da lectii. Asta ne da lectii si a distrus Bancorexul", a mai spus Basescu.

Are sau nu dreptate presedintele si ce impact au criticile sale asupra economiei sunt doar cateva dintre intrebarile la care Ziare.com a incercat sa afle raspunsurile.

Adrian Vasilescu: Declaratiile, desi politice, sunt inofensive

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, arata ca declaratiile sefului statului sunt pur politice, insa inofensive pentru economie.

"Presedintele a facut o declaratie, normal, politica, pentru ca presedintele este om politic. N-a facut o analiza economica a activitatii bancilor si nici a atitudinii bancilor. A facut o analiza politica cu privire la atitudinea bancilor si la realitatea sistemului bancar.

Opinii: Basescu la mana a doua

Eu nu am nimic de comentat in legatura cu aceasta declaratie politica. Asta nu este o declaratie care sa influenteze piata. Ar putea sa fie, daca ar fi vorba de o atitudine a presedintelui, ea ar putea sa influenteze piata, dar declaratia asta observ ca, desi este politica, este inofensiva", a declarat, pentru Ziare.com, Adrian Vasilescu.

Valentin Ionescu: E un esec cu mai multi autori

Fostul ministru al Privatizarii Valentin Ionescu ii da dreptate presedintelui in ceea ce priveste creditele sustinute de banci, insa atrage atentia ca este "un esec cu mai multi autori", printre ei numarandu-se si Banca Nationala si Guvernul.

"In perioada citata, desi este mai lunga, nu este 2007-2008, ci 2005-2008, intr-adevar creditul de consum a fost stimulat si de banci. Problema este ca, la vremea respectiva, Banca Nationala s-a limitat sa dea doar declaratii, nu sa intervina prin reglementari, astfel incat sa descurajeze creditul de consum. Si acum noi platim greselile pe care le-am facut atunci si nu este singura, s-au adunat mai multe.

Georgian Pop: Basescu va infometa romanii ca si Ceausescu

S-a facut un deficit de angajamente, in sensul ca statul s-a angajat sa faca plati pentru tot felul de achizitii publice, separat de ce au facut bancile. Are si statul o vina prin Guvern pentru achizitii nesabuite, pentru promovarea per ansamblu a unor cheltuieli care nu s-au justificat, deci a existat o politica fiscala prociclica, pe diferite componente care au creat un deficit bugetar de natura structurala, separat de ceea ce au facut bancile ca sa-si extinda clientela si puterea economica in Romania.

Vina este impartita, se imparte intre Guvern, Banca Nationala si operatori privati. Nu putem spune ca cresterea economica nesustenabila din perioada respectiva a fost cauzata exclusiv de banci. A fost cauzata de mai multi factori si are mai multi autori - e un esec cu mai multi autori", ne-a declarat Valentin Ionescu.

Cat despre ce-a de-a doua afirmatie a sefului statului, ca "suntem o tara de mana a doua", Ionescu spune ca este o declaratie politica si nimic mai mult.

Opinii: Dumnezeu, speranta lui Traian Basescu pentru a iesi din criza

"Nu poti sa spui ca ar avea un efect pentru investitorii straini. N-are niciun efect, este pur si simplu o declaratie politica. Noi, in general, ca popor, avem obiceiul de a ne autocritica. Uneori o facem corect, alteori, probabil ca depasim anumite limite, insa aici se ridica o problema: nu putem plati pensii si salarii la infinit, pentru ca ne ipotecam viitorul", a mai spus fostul ministru.

Ioan Niculae: Basescu e total dezinformat

Cat despre replica unuia dintre cei despre care presedintele a spus ca ar trebui sa ii fie rusine, Ioan Niculae, seful Agrostar, acesta sustine ca serviciile secrete i-ar furniza informatii gresite, intentionat, presedintelui.

"E total dezinformat (Traian Basescu - n.red.)! Prin gura domnului presedinte vorbesc serviciile care ii pregatesc informari total gresite si cu intentie, nu din prostie.

Traian Basescu, suparat pe Patriciu si Niculae

Am dat o scrisoare oficiala prin care sa-i aducem la cunostinta lucruri de care sunt convins ca le stie total invers, sa vedem daca accepta sau nu. Sper sa accepte", a declarat, pentru Ziare.com, Ioan Niculae.

In schimb acesta a fost de acord cu Basescu la celelalte puncte, vina bancilor pentru criza si concedierea bugetarilor.

"Cu bancile are perfecta dreptate. Si aici (cu bugetarii, n.red.) are dreptate, dar nu ca sa fie concediati, ci faptul ca au fost angajati dublu si ceva fata de cat era nevoie pentru Romania", a mai spus Niculae.

El a mai precizat ca "mediul de afaceri este total viciat de aceste interese in care serviciile romanesti s-au pus in slujba strainilor".

#austeritate, #banci, #basescu, #masuri, #patriciu , #Deficitul bugetar