Cine e vinovat de deficitele bugetare imense?

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 09:34
1287 citiri
Cine e vinovat de deficitele bugetare imense?

Deficitele bugetare imense din Europa nu sunt rezultatul stupiditatii guvernelor, ci o consecinta a comportamentului sectorului privat, sunt de parere analistii internationali.

In 2006, cu un an inaintea inceperii crizei economice, tarile dezvoltate precum Germania si Japonia aveau surplusuri ale sectorului privat de aproximativ opt procente din produsul intern brut, iar Franta si Italia, aveau, la randul lor, un surplus mai redus.

In schimb, in Marea Britanie, Statele Unite, Irlanda si Spania, segmentul privat avea deficite majore, mai ales in cazul ultimelor doua state.

In Japonia si Germania, o parte din aceste surplusuri au finantat deficitele bugetare, iar o parte au reprezentant investitii in afara granitelor tarilor respective, mai ales in cazul Germaniei.

In Franta, cea mai mare parte din surplusul mediului privat a fost utilizat pentru finantarea deficitului guvernamental, iar in Marea Britanie si Statele Unite, fluxul de capital strain a alimentat atat deficitul privat, cat si pe cel de stat.

Insa, in urma ultimelor estimari din 2009, se pare ca toata lumea s-a transformat Germania, spune analistul Martin Wolf, intr-un comentariu pentru Financial Times.

Sectoarele private din majoritatea tarilor au un surplus masiv. Din cauza scaderii valorii activelor, a sistemului financiar grav afectat si a declinului productiei, economiile din mediul privat au crescut, in timp ce investitiile s-au redus.

In Marea Britanie, Statele Unite sau Irlanda, surplusul sectorului privat este de aproximativ zece procente din PIB, chiar mai mare decat in Germania, acoperind aproape in totalitate deficitul guvernamental.

Diferentele dintre 2006 si 2009 in privinta balantei intre venituri si cheltuieli in mediul privat, drept procentaj din PIB, se apropie de 15% in Spania si Irlanda, 14% in SUA si 10% in Marea Britanie. Pe masura ce mediul privat s-a indreptat spre surplus, guvernele au inceput sa aiba deficite bugetare din ce in ce mai mari.

De ce are loc schimbarea?

Potrivit unor analisti, in momentele de criza, cand deficitele bugetare cresc, oamenii au tendinta de a economisi mai mult, adaugand la surplusul privat. Insa, Martin Wolf crede ca acest argument nu are sustinere.

Luand in considerare ultimul raport al Fondului Monetar International, se observa ca un foarte mic procentaj din deficitul bugetar actual are la baza cheltuielile guvernelor pentru sustinerea economiei, prin programe de stimuli financiari. Cea mai mare parte a fost cauzat de deteriorarea fiscala neasteptata.

Cu alte cuvinte, scaderea cheltuielilor din mediul privat a condus la deteriorarea fiscala, nu invers. Bineinteles, guvernele ar fi putut sa "stranga cureaua", insa acest lucru nu ar fi condus decat la o recesiune si mai adanca.

Astfel, s-ar fi redus surplusul privat, dar ar fi redus dramatic veniturile private, mai rapid decat cheltuielile.

"Intr-o lume in care sectorul privat este in regim de austeritate, guvernele nu trebuie sa incurajeze un astfel de comportament", spune Wolf.

Potrivit analistului, pentru a se ajunge la un sistem fiscal sanatos, ar trebui reluate cheltuielile mediului privat, mai ales in domeniul exporturilor, insa luand in considerare si faptul ca o majorare prea mare ar determina o noua crestere artificiala a economiei.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#deficit, #bugetar, #sector, #privat, #guvern , #Deficitul bugetar