Croitoru,BNR: Intensificarea luptelor politice pe partea fiscala ar periclita stabilitatea economiei

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 13:15
1294 citiri
Croitoru,BNR: Intensificarea luptelor politice pe partea fiscala ar periclita stabilitatea economiei

Stabilitatea economiei ar putea fi periclitata daca luptele politice, care se vor intensifica in urmatoarele 2-3 luni, vor fi concentrate pe politica fiscala, sustine consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, potrivit NewsIn.

"In urmatoarele 2-3 luni ma astept ca luptele politice sa se intensifice, dar nu cred ca vor afecta macroeconomia. Exista insa riscuri ca acestea sa puna in pericol stabilitatea economiei, in cazul in care se vor duce pe partea fiscala", a spus Croitoru.

El a mentionat ca, in opinia sa, economia Romaniei este stabila din punctul de vedere al ratei de schimb, al ajustarii deficitului de cont curent si al tendintei dezinflationiste, iar in ceea ce priveste cresterea ratei somajului, oficialul a precizat ca, in continuare, somajul este mai redus in comparatie cu alte tari dn regiune.

Cu toate acestea, Croitoru a mai spus ca, pana in prezent, "clasa politica s-a dovedit devotata implementarii acordului cu Fondul Monetar International (FMI), intelegand ca instabilitatea ar duce la deprecierea semnificativa a leului".

Pe de alta parte, Croitoru a mai spus ca 2010 si 2011 vor reprezenta "o oportunitate buna ca guvernul sa implementeze masuri dure", mentionand in acest sens legea salarizarii, legea pensiilor sau legea raspunderii ministeriale.

De asemenea, urmatorii doi ani vor prioritiza reducerea deficitului bugetar spre plafonul impus de UE, de 3% din PIB, ca Romania sa poata intra in zona euro.

"Deraierea deficitului public dupa primele 8 luni, respectiv cresterea foarte puternica a cheltuielilor se poate explica prin faptul ca multe proiecte au fost amanate si s-au derulat abia acum. Cheltuielile nefiind liniare pe parcursul anului, raman sanse ca la sfarsitul lui 2009 sa atingem tinta de deficit bugetar", a mai spus Croitoru.

Potrivit datelor preliminare ale Finantelor, deficitul bugetar a ajuns la 4,4% din PIB dupa primele 8 luni, de la circa 3,5% la finalul lui iulie.

Pentru acest an, tinta agreata de autoritati cu FMI este de 7,3% din PIB.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, # economie, # stabilitate, # deficit, # croitoru , #Deficitul bugetar