Datoria Romaniei: Stop imprumuturilor!

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 18:01
2134 citiri
Datoria Romaniei: Stop imprumuturilor!

Nivelul datoriei Romaniei in PIB este putin peste 30%, iar tratatul de la Maastricht permite o datorie pana la 60%, motiv pentru care specialistii spun ca tara noatra nu ar trebui sa se imprumute.

Romaniei nu ar trebui sa i se aplice aceleasi reguli ca celorlalte tari din Uniunea Europeana pentru ca exista diferente majore intre structurile economice.

"Noi cand spunem 32-37% nivel al datoriei publice in PIB, trebuie sa il calculam ponderat, sa introducem niste factori care sa pondereze calculul astfel incat sa fie comparabil. Structura difera foarte mult la aceste economii, iar noi ar trebui sa spunem ca nivelul datoriei noastre in PIB, echivaleaza de fapt cu 60%. Noi ar trebui sa nu ne mai imprumutam, pentru ca daca mergem pe ideea ca avem doar 30% si ca mai avem pana la 60%, nu facem decat sa gresim. 60% pentru noi nu reprezinta la fel pentru UE", declara analistul Ionel Blanculescu pentru Business24.

Economistul isi justifica parerea prin faptul ca exista diferente majore intre structura economiei romanesti si cea a Germaniei sau Frantei. "Comparam mere cu pere", afirma Blanculescu.

Conform unei analize a FMI facuta publica la inceputul saptamanii, tarile care au datorii mari, in valoare de peste 60% din PIB, nu vor vedea imediat beneficiile reducerilor bugetare, situatia putand sa se inrautateasca inainte ca totul sa mearga mai bine.

Conform simularilor efectuate de FMI, in primul an dupa ce un guvern introduce masuri de austeritate echivalente cu 1% din PIB, pierderile rezultate din incetinirea cresterii economiei vor umbri orice rezultat pozitiv in ceea ce priveste nivelul datoriilor si raportul dintre acestea si produsul intern brut.

"Astfel, daca cresterea economica este reduca din cauza masurilor anticriza, costurile de imprumut ar putea sa creasca pe masura ce deficitul se reduce".

Irlanda, Portugalia si Grecia au suferit de aceasta problema dupa ce au anuntat masuri anticriza substantiale, pentru ca apoi costul de imprumut sa creasca din cauza unei cresteri economice mai lente decat era anticipat, ducand, in cele din urma, la necesitatea ajustarii estimarilor pe deficit.

Deficitele bugetare, in scadere

Deficitele bugetare din economiile avansate sunt pe trend descendent, urmand sa fie reduse cu 1% din PIB pana la finalul anului, si intr-un ritm mai accelerat in 2013, a anuntat FMI.

Pana in 2015, nivelul dificitelor se va stabiliza pentru cele mai multe tari, cu conditia ca dobanzile sa ramana scazute, iar cresterea economica sa continue, afirma FMI in raportul fiscal.

Situatia este insa precara, iar Marea Britanie, Italia si Franta sunt printre tarile care sunt cele mai vulnerabile la socurile economice, existand posibilitatea ca acestea sa inrautateasca situatia.

Conform estimarilor FMI, Italia si Spania vor rata tinta de deficit in 2012 si 2013 din cauza unei cresteri reduse a economiei, dar, cu toate acestea, nu a incurajat noi masuri de austeritate.

"Consideram ca guvernul spaniol a ajuns la un raport sustenabil intre masurile de sustinere a cresterii economice si cele de consolidare fiscala", declara Joerg Decressin, director adjunct al FMI.

Fondul Monetar International se asteapta la un deficit bugetar de 6% pentru Spania in 2012, peste tinta de 5,3 procente, si un deficit de 5,7% in 2013, cu mult peste tinta de 3 procente, conform Tratatului Fiscal semnat recent de tarile Uniunii Europene.

FMI a avertizat ca statele cu grad mare de indatorare ar trebui sa evite "terapia prin soc" efectuata prin taieri bugetare masive. In schimb insa, cand potentialul de crestere economica al unui stat este mai mare decat evolutia efectiva, ajustarile fiscale graduale pe parcurs de doi ani ar avea un impact mai putin negativ asupra mediului economic decat o reducere masiva.

"O consolidare fiscala superficiala ar putea crea instabilitate pe pietele de capital, iar prea multe riscuri ar putea submina revenirea economiei si, astfel, ar putea creste ingrijorarile investitorilor", noteaza raportul FMI.

In acest sens, Italia doreste sa amane startul programului de echilibrare a bugetului pentru 2013, din cauza unei inrautatiri a economiei statului mediteranean, conform unui document care urmeaza sa fie aprobat de guvernul Monti miercuri, facut public de Reuters.

Liderii FMI, care se asteptau ca Roma sa isi echilibreze bugetul abia dupa 2017, au indemnat guvernul sa nu mai ia masuri de austeritate pentru a nu inrautati situatia. Fondul se asteapta ca deficitul Italiei sa scada anul acesta pana la 2,4 procente si 1,5% in 2013.

"Pentru multe economii avansate, ajustarile severe pe termen mediu ar putea fi necesare pentru a oferi garantii investitorilor in privinta stabilitatii sistemului financiar", mentioneaza FMI in document.

#datorie publica romania, #imprumuturi Romania, #deficit bugetar Uniunea Europeana, #situatie economica Europa , #Deficitul bugetar