De ce avem nevoie de trei monede de referinta?

Sambata, 19 Februarie 2011, ora 21:51
1646 citiri
De ce avem nevoie de trei monede de referinta?

Rolul dolarului american ca moneda de referinta la nivel international a fost privit de multe state drept un avantaj al Statelor Unite. Insa, in prezent, avantajul s-a transformat intr-o povara, iar analistii internationali sunt de parere ca este momentul sa se treaca la un sistem in care mai multe monede sa aiba un rol esential. 

La suprafata, rolul dolarului in economia mondiala le ofera Statelor Unite finantare automata pentru dezechilibrele externe si le permite sa traiasca peste nivelul posibilitatilor.

O asemenea presiune internationala poate fi constructiva si sa conduca la o ajustare mult necesara.

Prabusirea dolarului, la sfarsitul anilor '70, a fortat Statele Unite sa isi restranga politica monetara si sa isi rezolve problemele de deficit bugetar si de inflatie.

In anii '80, deficitele mari de cont curent si scaderea brusca a dolarului au ajutat la scaderea initiala a deficitului bugetar.

Mai important, ultima criza a venit in urma unor dezechilibre record, a unor fluxuri masive de capital care au intrat in SUA si pe fondul unor conditii monetare foarte relaxate si de rate ale dobanzilor foarte scazute.

Sistemul actual are si alta mare slabiciune, potrivit analistilor de laFinancial Times: fluxurile de capital provin din acumularea imensa de rezerve in dolari in unele tari, cum ar fi China, un rezultat direct al faptului ca dolarul este moneda de referinta.

Sistemul bazat pe dolar a parut, initial, un lucru bun, avand in vedere ca alte tari isi puteau determina valoarea propriei monede fata de dolari si isi puteau finanta mai usor deficitele.

Vezi continuarea pe ziare.com

#moneda de referinta, #dolar, #sistem international monetar, #rolul dolarului american , #Deficitul bugetar