Deficit bugetar de 5 miliarde de lei si diminuarea cheltuielilor, dupa primele 5 luni

Joi, 26 Iunie 2014, ora 08:41
1722 citiri
Deficit bugetar de 5 miliarde de lei si diminuarea cheltuielilor, dupa primele 5 luni

Executia bugetara s-a incheiat dupa cinci luni cu un deficit de aproape 5 miliarde de lei, reprezentand 0,24% din PIB, in scadere de la 0,28% din PIB la finele lunii aprilie si de la 1,04% din PIB in perioada similara din 2013, in contextul reducerii cheltuielilor cu 2,3%.

"In primele cinci luni ale anului 2014 a avut loc o consolidare fiscala de 0,8% din PIB fata de primele cinci luni din 2013, respectiv o reducere a deficitului de 5 miliarde lei, ceea ce creaza premisele incadrarii in tinta de deficit pe ansamblul anului 2014", potrivit Ministerului Finantelor.

Romania s-a angajat prin acordurile cu institutiile financiare internationale ca deficitul bugetar din acest an sa nu treaca de 2,2% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 84,1 miliarde de lei in primele cinci luni si reprezinta 12,7% din PIB. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, veniturile au fost mai mari cu 3,7% in termeni nominali.

Cresteri au fost inregistrate la incasarile din contributiile de asigurari sociale (+1.020,6 milioane lei), impozite si taxe pe proprietate (+901,2 milioane lei), accize (+814,9 milioane lei), impozitul pe profit (+604,2 milioane lei), TVA (+277 milioane lei).

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate, cu 5,3%, taxe pe utilizarea bunurilor - 4,6% si venituri nefiscale - 2,1%.

Sumele rambursate de UE in contul platilor efectuate s-au redus cu 16,0% fata de aceeasi data a anului precedent, cu mentiunea ca in bugetul general consolidat sunt inregistrati numai banii aferenti proiectelor ai caror beneficiari sunt institutiile publice.

Cheltuielile bugetului general consolidat au scazut cu 2,3%

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 85,65 miliarde lei, au scazut in termeni nominali cu 2,3% fata de aceeasi perioada din anul precedent, respectiv cu 1 punct procentual ca pondere in PIB.

Cheltuielile de personal au urcat cu 2,3%, ca urmare a cresterii salariului minim brut de la 1 ianuarie de la 800 lei la 850 lei si platii drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au urcat cu 4,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se la fondul national de asigurari sociale de sanatate datorita platii arieratelor catre furnizorii de medicamente.

S-a inregistrat, de asemenea, o reducere semnificativa a cheltuielilor cu dobanzi, cu 6,4%, datorita scaderii randamentelor la licitatiile emisiunilor de obligatiuni de tip benchmark.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 7,5 miliarde lei, respectiv de 1,14% din PIB, fata de 10,1 miliarde lei in aceesi perioada a anului precedent.

"Mentionam ca in primele cinci luni ale anului 2013 s-au platit arierate ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale in suma de circa 2 miliarde lei, precum si arierate ale administratiilor locale din imprumuturi din trezorerie in suma de 800 milioane lei", arata Ministerul Finantelor.

Fara plata arieratelor din 2013, cheltuielile de investitii din primele cinci luni ale acestui an sunt comparabile cu cele din perioada similara a anului trecut.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
#deficit bugetar, #cheltuieli buget general consolidat, #venituri buget , #Deficitul bugetar