Deficitul bugetar a ramas usor peste 2% din PIB

Joi, 25 August 2011, ora 19:32
1304 citiri
Deficitul bugetar a ramas usor peste 2% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat nu s-a modificat sesizabil in luna iulie si s-a plasat la 2,09% din PIB, cu doar 0,02 puncte peste nivelul din iunie, in conditiile in care atat veniturile au crescut aproape identic, arata datele publicate joi de Ministerul Finantelor Publice (MFP). 

Veniturile la bugetul general consolidat au insumat 102,1 miliarde lei, cu 9,4% mai mari fata de anul precedent, informeaza Mediafax.

Potrivit MFP, incasarile din iulie au inregistrat cel mai mare nivel din acest an, 17,1 miliarde lei, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (+31,1%) si accize (+22,3%).

Incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 4,1% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, in timp ce incasarile din impozitul pe profit, desi au avut o evolutie descendenta, se mentin la nivelul anului precedent. Principalul decalaj s-a mentinut la incasarile din venituri nefiscale, care s-au micsorat cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au raporta un avans anual de 37,4%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 113,5 miliarde lei, au inregistrat o usoara crestere in termeni nominali cu 0,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in principal ca urmare a cresterii cheltuielilor pentru proi ecte cu finantare europeana, insa ca pondere in PIB s-au redus cu 1,3 puncte procentuale.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 11,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se in cea mai mare parte la Ministerul Sanatatii, ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli, precum si la bugetele locale (22%) ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale, precum si la bugetul fondului national de sanatate (13,3%) ca urmare a cresterii platilor pentru servicii medicale si medicamente.

Cheltuielile de personal au fost mai mici decat cele din perioada anterioara (-17,8%), subventiile cu 18,9, iar cele cu asistenta sociala au scazut cu 2,4%.

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 60,8% fata de primele sapte luni ale anului 2010.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele sapte luni in suma de 17,4 miliarde lei, fata de 14,4 miliarde lei inregistrate in aceasi perioada a anului precedent.

Potrivit intelegerii cu Fondul Monetar International si celelalte institutii internationale, deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca in acest an 24 miliarde de lei, echivalentul a 4,4% din PIB. 

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
#deficit bugetar, # pib romania, # ministerul finantelor, # pib , #Deficitul bugetar