Deficitul comercial a crescut din nou: Deprecierea leului, o "arma" de atac?

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 12:26
1731 citiri
Deficitul comercial a crescut din nou: Deprecierea leului, o "arma" de atac?

Solutia pe termen scurt pentru reducerea deficitului comercial ar putea fi o posibila interventie a BNR-ului, prin deprecierea cursului valutar. Dar, cat de dorita ar fi o astfel de miscare?

Specialistii contactati de Business24 sunt de parere ca o eventuala depreciere ar putea fi realizata astfel incat sa ne mentinem in intervalul de +/-15% fata de media ultimilor doi ani.

Deficitul comercial a crescut in primele doua luni cu aproape 60%, la 4,2 miliarde lei (970 milioane euro), fata de aceeasi perioada a anului trecut, importurile crescand cu un ritm mult superior celui inregistrat de exporturi, potrivit ultimelor date publicate de INS.

In cazul in care tendinta se pastreaza, ritmul de crestere economica asteptat de autoritati va fi afectat, considera specialistii contactati de Business24.

"In ultimul an, in Romania, cresterea economica a fost explicata de cererea externa, in conditiile in care cererea interna a fost puternic comprimata de reducerea veniturilor gospodariilor si de restrangerea cheltuielilor din sectorul public. Daca deficitul comercial va creste si in trimestrele urmatoare, ne putem astepta la un ritm de crestere economica mai mic decat cel pe care l-am fi dorit", a declarat Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante, intr-o posibila guvernare USL.

In opinia lui Doltu, acest lucru nu este exclus sa se intample, avand in vedere ipoetzele sumbre care apar la orizontul UE, dar si faptul ca majoritatea exporturilor sunt indreptate spre aceasta zona.

Peste 70% din epxorturile Romaniei pleaca spre tarile Uniunii Europene, care se confrunta inca cu o acuta criza economica, de aceea 2012 ar putea fi un an de repaos pentru economia Romaniei.

Exporturile FOB realizate in ianarie-februarie 2012 au totalizat 30,305 miliarde lei (6,98 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 34,516 miliarde lei (7,95 miliarde euro). Comparativ cu acelasi interval din 2011, exporturile au crescut cu 2,5% la valori exprimate in lei (0,6% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 7,2% la valori exprimate in lei (5,1% la valori exprimate in euro), spun datele INS.

"Faptul ca exporturile si-au incetinit cresterea este logic, fiindca exporturile noastre au crescut nu pe baza unei valori adaugate extraordinare ci au crescut pe baza ajustarii interne. Noi nu am devalorizat cursul de schimb, in schimb s-au redus salariile si s-au facut disponibilizari ceea ce are. pe temen scurt, acelasi efect asupra competitivitatii.

Acest gen de ajustare interna poate dura maximum doi ani, dar efectele se estompeaza in timp. Daca cresterea exporturilor a fost bazata pe aceasta ajustare interna de costuri, atunci efectele ei se estompeaza, ceea ce se pare ca incepe sa se intample", a declarat economistul Liviu Voinea pentru Business24.

In opinia acestuia, datele publicate de INS pe primele doua luni ale anului marcheaza o tendinta de crestere a deficitului comercial, ca urmare a disparitiei cauzei principale care a favorizat cresterea exporturilor - ajustarea interna.

"Chiar ma gandeam de ce au crescut exporturile cu 55% in ultimii doi ani. Realmente, mi-era dificil sa cred ca am devenit noi dintr-o data mult mai competitivi din cauze endogene. Nu, pur si simplu am avut o ajustare care a fost echivalentul unei devalorizari, o ajustare pe costurile cu forta de munca. Aceasta ajustare are niste limite naturale, nu poti sa-i dai afara pe toti si nu le poti da salarii zero.

Cresterea contributiei negative a exportului net la formarea PIB inseamna incetinirea ritmului de crestere a PIB-ului. Cred ca aceatsa tendinta se va confirma", mai spune acesta.

Cum poate fi corectat deficitul comercial

Pe termen scurt, deficitul comercial este foarte greu de corectat. In mod sustenbail, acesta poate fi corectat numai prin valorificarea avantajelor comparative pe care industriile romanesti le identifica si le exploateaza.

"Daca, pe termen scurt interventii brutale de genul devalorizarilor monedei ar putea genera efecte, pe termen lung aceste lucruri nu sunt sustenabile. Pe termen lung, aceste deficite pe care Romania le are pot fi corectate numai in masura in care barierele din calea desfasurarii afacerilor se reduc, iar firmele reusesc sa identifice si sa valorifice avantajele competitive pe care le pot avea", este de parere Claudiu Doltu.

Ca o varianta posibila de reducere a deficitului comercial, Liviu Voinea sublinieaza nevoia de schimbare a compozitiei comertului exterior, dar si cresterea exporturilor cu valoare adaugata mare.

In plus, fiind an electoral economistul crede ca vom asista la o schimbare, de la ajustarea interna catre ajustarea externa.

"Nu se vor mai taia salarii, nu se mai da afara personal, de aceea solutia facila de mentinere a competitivitatii este deprecierea leului. BNR poate face asta, dar numai intr-o anumita marja, nu cred ca isi va pune in pericol tinta de inflatie.

E plauzibila o usoara depreciere, dar nu una care sa compenseze renuntarea la ajustarea interna. Deprecierea ar putea fi facuta astfel incat sa ne mentinem in intervalul de +/-15% fata de media ultimilor doi ani. BNR va urmari sa mentina acest criteriu de aderare la euro", crede Liviu Voinea.

Contrar acestuia, Claudiu Doltu spune ca deprecierea leului nu este de dorit fiindca acest lucru nu genereaza decat presiuni inflationiste, iar inflatia este raul cel mai mare.

"O interventie din partea BNR pentru a deprecia moneda nationala nu este de dorit. Asta ar insemna ca BNR sa se indeparteze de la obiectivul pe care il are si anume cel de control al inflatiei si cu politica monetara sa incerce sa atinga mai multe obiective, ceea ce ar fi un semn de inconsecventa. Acest lucru nu s-a intamplat in ultimii ani si nu cred ca se va intampla nici acum", mai precizeaza acesta.

#deficit comercial 2012, #depreciere leu BNR, #crestere economica, #scadere exporturi, #exporturi deficit comercial, #Claudiu Doltu ministru Finante , #Deficitul bugetar