Dinu Patriciu: Curajul este solutia crizei

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 10:29
1407 citiri
Dinu Patriciu: Curajul este solutia crizei

Dinu Patriciu sustine ca solutia de iesire din criza este curajul si nu aritmetica, dar in acelasi timp si o buna cunoastere a situatiei economice, politice si sociale a tarii in care iti desfasori afacerile.

In editorialul pe care il semneaza in cotidianul Adevarul acesta este de parere ca perioada neagra a crizei financiare a fost cauzata de lipsa de incredere.

"Orice institutie financiara trebuie sa aiba dreptul de a emite moneda". O idee simpla a unui om de geniu, Milton Friedman, a pus lumea in miscare in aceste doua decenii. Sistemul sprijinit pe acesti altfel de bani a determinat echilibrele politice, a stabilizat regiuni intregi, a scos din foamete miliarde de oameni.

Functionarea lui se bazeaza insa pe credibilitatea acestor instrumente, toate la un loc si fiecare in parte. La fel este si cu banii emisi de statele-natiune, valorizati de increderea in datele statistice despre forta unei economii sau a alteia. Dispare increderea, dispare valoarea. Totusi, bani exista. Ei insa nu se misca. Aceasta este criza. Pentru a restabili increderea, pentru a face banii sa circule, statele cheltuiesc in disperare".

Dinu Patriciu mai spune ca "puterea vine din luciditate si din creativitatea solutiilor, cand ceilalti sunt in panica".

"Trebuie acceptate deficitele - bugetar, de cont curent, etc - ce pot fi finantate din piata cu atat mai ieftin cu cat perceptia politicii tale economice este mai clara. Si din acest motiv, decidentii trebuie sa se abtina a deveni comentatori. Din increderea pe care o transmiti pietei se nasc atat prosperitatea cetatenilor, cat si resursele pentru redistributia sociala. Curajul, si nu aritmetica, este solutia crizei", mai noteaza acesta in editorialul de vineri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#patriciu, # criza, # deficit, # solutii, # situatie economica , #Deficitul bugetar