Finantele: Rezerva valutara a statului se ridica la 6,8 miliarde de euro

Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 15:18
1512 citiri
Finantele: Rezerva valutara a statului se ridica la 6,8 miliarde de euro

Rezerva in valuta la dispozitia statului este in prezent de 6,8 miliarde euro, asigurand acoperirea a 5,8 luni din necesarul brut de finantare aferent anului 2014, precizeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP) in Raportul privind situatia economica si bugetara pe primele sase luni ale anului 2014.

Potrivit MFP, riscul de refinantare, identificat ca principal risc asociat portofoliului de datorie publica guvernamentala, a scazut semnificativ, maturitatea medie ramasa a titlurilor de stat emise pe piata interna crescand de la 2,4 ani la sfarsitul anului 2013 la 2,8 ani la sfarsitul lunii iunie 2014.

In acelasi timp, maturitatea medie ramasa a portofoliului de euroobligatiuni a crescut in perioada analizat de la nivelul de 6,2 ani la sfarsitul anului 2013 la 7,2 ani la sfarsitul lunii iunie 2014. Totodata, la nivelul intregului portofoliu de datorie publica guvernamentala, maturitatea medie ramasa a crescut de la 3,9 ani la sfarsitul anului 2012 la 4,9 ani la sfarsitul lunii mai 2014.

"Toate aceste evolutii au redus necesarul de finantare bruta aferent anului 2014, determinat de nivelul deficitului bugetar si volumul refinantarii datoriei publice, acesta situandu-se pentru prima data sub 10% din PIB (9,5% din PIB), dupa criza economica si financiara declansata in anul 2008", se spune in raport.

La 31 mai 2014, gradul de indatorare publica brut a fost de 40,8% din PIB, din care 38,6% a reprezentat datoria publica guvernamentala si 2,2% datoria publica locala. Cresterea de datorie publica guvernamentala directa a fost determinata de angajarea de datorie pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice guvernamentale, dar si pentru consolidarea rezervei financiare in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului.

"Daca se are in vedere rezerva financiara in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului, nivelul datoriei publice guvernamentale nete a fost de 34,2% din PIB, la sfarsitul lunii mai 2014, comparativ cu 36,2% din PIB la sfarsitul anului 2013", mentioneaza documentul MFP.

Executia pe primul semestru al acestui an arata ca se continua procesul de consolidare fiscala si incadrarea in parametrii stabiliti cu partenerii externi (CE, FMI, BM), creand premisele atingerii tintei de deficit pe ansamblul anului in curs, asigurandu-se, in continuare, resursele necesare pentru absorbtia fondurilor europene asumate pentru acest an, precum si pentru investitiile in derulare ale caror termene de plata sunt in functie de stadiul de implementare, arata MFP.

Deficit bugetar de 0,5% din PIB dupa primele sase luni

In prima jumatate a anului 2014, Romania a inregistrat un deficit bugetar de 0,5% din PIB, cel mai mic deficit bugetar inregistrat la sfarsitul primului semestru de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Excedentul primar a fost de 0,4% din PIB pe primele sase luni ale anului 2014.

Fara plata arieratelor din 2013 de aproximativ 2,8 miliarde lei, cheltuielile de investitii din primele sase luni ale anului 2014 sunt in crestere fata de perioada similara a anului trecut, mai mentioneaza MFP.

In primul semestru din 2014, MFP a imprumutat de pe piata interna 24,4 miliarde lei, in moneda nationala si in euro, prin emisiuni de titluri de stat. Din aceste emisiuni de titluri de stat, 26,3 % au reprezentat certificatele de trezorerie cu scadente de pana la un an, diferenta reprezentand obligatiuni de tip benchmark cu scadente pe termen mediu si lung (pana la 15 ani), indeplinindu-se astfel obiectivul de crestere a maturitatilor pe piata interna, de reducere a riscului de refinantare si de consolidare a curbei de randamente.

Daca la sfarsitul lui 2013 randamentele medii ale titlurilor de stat cu scadenta la un an, 5 ani si 10 ani au fost de 2,9%, 4,9% si respectiv 4,5%, la sfarsitul primului semestru 2014 acestea au scazut pana la 2,5%, 3,3%, respectiv 4,1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#trezoreria statului, #rezerva valutara, #deficit bugetar romania , #Deficitul bugetar