FMI: Romania a ratat tintele de deficit cash, arierate si active externe nete ale BNR

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 15:20
1826 citiri
FMI: Romania a ratat tintele de deficit cash, arierate si active externe nete ale BNR

Autoritatile romane au ratat tintele privind deficitul bugetar pe cash, arieratele bugetului de stat si autoritatilor locale si activele externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI), Erik de Vrijer.

"Ratarea deficitului cash nu o privim ca pe o ratare efectiva, pentru ca ar fi fost o politica fiscala, ci din cauza unor intarzieri de ordin tehnic. Am convenit asupra unor masuri de reducere a arieratelor inainte de finalizarea evaluarilor.

Tara va trebui sa se bazeze pe propriile eforturi. Guvernul poate sa isi intensifice eforuturile de a capata finantare de la UE pentru proiecte de infrastructura, practic o forma de intrari de capital care ar ajuta economia".

Potrivit lui de Vrijer, tinta de deficit pe cash a fost ratata din cauza rambursarilor de fonduri europene in 2012. Aceasta problema a fost rezolvata la mijlocul lunii decembrie 2012, dar sumele nu au intrat in decembrie, ci vor intra in februarie-martie 2013.

"Privim ratarea tintei de deficit bugetar cash nu ca o ratare efectiva din cauza unei politici fiscale gresite, ci din cauza unor intarzieri in intrarea unor sume", a explicat oficialul FMI.

Acesta a mentionat ca au fost cateva esecuri in atingerea unor tinte la sfarsitul anului trecut si intarzieri in reformele structurale.

"Au fost cateva esecuri in atingerea unor tinte la sfarsitul lui 2012 si au fost intarzieri in reformele structurale. Guvernul a cerut o amanare de trei luni pentru a putea implementa toate masurile agreate la ultima misiune. Am fost de acord sa cerem board-ului sa accepte aceasta prelungire", a spus de Vrijer.

El a subliniat insa ca Romania a indeplinit cea mai importanta tinta, cea privind deficitul bugetar calculat dupa metodologia europeana, estimarile aratand ca in 2012 deficitul ESA a fost sub 3% din PIB.

#Guvern deficit bugetar, #acord FMI Romania 2013, #Guvern prioritati acord FMI , #Deficitul bugetar