Ingrijorare in UE: Tot mai multe tari depasesc pragul de deficit bugetar

Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 08:03
4344 citiri
Ingrijorare in UE: Tot mai multe tari depasesc pragul de deficit bugetar
Foto: Wikimedia

Opt state europene sunt in pericol de a depsi pragul limita al deficitului bugetar de 3%, cifra fiind mai mare decat in anii trecuti, cand doar cinci, sase tari membre UE erau in aceasta situatie.

Avertismentul a fost dat de comisarul european pentru Afaceri Economice si Finante, Pierre Moscovici, iar oficialul de la Bruxelles se arata ingrijorat de aparitia noilor nume in lista statelor cu deficit excesiv, anunta BBC.

Italia, una dintre economiile importante din zona euro, este pe lista tarilor care vor inregistra o depasire a deficitului bugetar din cauza presiunii exercitate de criza migrantilor in peninsula, dar si a costurilor de refacere a localitatilor afectate de sirul de seisme care au zguduit Italia in acest an.

"In cazul Italiei, o parte semnificativa a acestei devieri a fost cauzata de costurile associate cu activitatea seismica din aceasta tara, una foarte dramatica in acest an. iar Comisia Europeana va tine cont de acest aspect", a precizat Moscovici.

Spania si Portugalia, alte doua tari din flancul sudic al zonei euro, figurau deja in clasamentul statelor membre care vor inregistra un deficit peste limita admisa in cadrul UE. In cazul lor, schimbarile survenite pe scena politica si incertitudinea formarii unui guvern la Madrid au accentuat problema cheltuielilor bugetare.

In luna august, ambele state din Peninsula iberica au scapat de amenzile dictate de CE, forul executiv al Uniunii acordandu-le un ragaz pentru echilibrarea bugetelor.

Anul trecut, deficutul bugetar al Spaniei a fost de 5,1%, in vreme ce in Portugalia s-a ridicat la 4,4 procente.

Celelalte cinci state care vor depasi pragul de deficit bugetar impus de UE sunt: Belgia, Cipru, Finlanda, Lituania si Slovenia.

Desi toate state membre au datoria de a respecta pragul de deficit bugetar, doar cele 19 tari incluse in zona euro pot fi amendate pentru depasirea acestui plafon. Romania a anuntat pentru anul acesta si anul viitor un deficit bugetar de 3%.

#prag deficit bugetar, #deficit bugetar UE, #amenzi deficit bugetar UE, #economie ue , #Deficitul bugetar