Kuweitul are deficit bugetar pentru prima data in ultimii 16 ani - veniturile au scazut cu 45%

Marti, 09 August 2016, ora 17:58
5000 citiri
Kuweitul are deficit bugetar pentru prima data in ultimii 16 ani - veniturile au scazut cu 45%
Foto: Wikimedia

Criza petrolului face in continuare ravagii in tarile din Golful Persic. Dupa Arabia Saudita, care s-a vazut nevoita in ultimul an sa apeleze la rezervele valutare pentru a depasi socul prabusirii pretului petrolului, Kuweitul a raportat un deficit bugetar de 15,3 miliarde de dolari.

Este pentru prima data in ultimii 16 ani cand economia micului stat arab exportator de petrol inregistreaza deficit bugetar, iar ministrul de Finante Anas al-Saleh recunoaste ca masurile de austeritate adoptate s-au dovedit insuficiente, relateaza Daily Sabah.

Veniturile bugetare au scazut in cursul anului fiscal 2015 cu 45%, pana la 45,2 miliarde dolari, o influenta extrem de mare avand-o scaderea cu 46,3 procente a veniturilor din exportul de petrol fata de anul 2014.

De altfel, veniturile generate de vanzarea de petrol conteaza in proportie de 89% in economia tarii, in scadere totusi fata de 2014, cand aveau un impact de 95 de procente.

In acelasi timp, taierile bugetare la care a recurs guvernul kuweitian au fost de doar 14,8%, buget fiind dimensionat la 60,5 miliarde dolari.

Oficialii statului din Peninsula Araba au decis sa acceseze imprumuturi de 10 miliarde de dolari de pe pietele financiare internationale, o alta suma estimata la 6,6 miliarde dolari urmand sa fie contractata prin imprumuturi interne.

Estimarea privind deficitul pe anul fiscal in curs se ridica la 28,6 miliarde de dolari, iar masurile adoptate pentru a limita dimensiunile gaurii din buget constau in cresterea cu 83% a pretului petrolului de pe piata interna, o masura fara precedent in ultimii 20 de ani, ca si o crestere a pretului la electricitate si apa curenta pentru cetatenii straini stabiliti aici.

Saptamana trecuta, agentia Moody's a apreciat ca reformele initiate de guvern vor creste ratingul de tara al Kuweitului avand un rol important in consolidarea resurselor bugetare.

In 2015, rezervele fondului suveran de investitii straine KIA al Kuweitului totalizau 592 miliarde de dolari.

Pe de alta parte, incepand cu 2014, Kuweitul a devenit si cel mai mare investitor strain in piata monetara chineza, o expunere care vine cu riscuri tot mai mari tinand cont de turbulentele inregistrate in ultimul an pe piata financiara din China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#venituri petrol Kuweit, #deficit bugetar, #economii tari OPEC, #rezerve valutare Kuweit , #Deficitul bugetar