Ministerul Economiei si Finantelor estimeaza pierderi de circa 750 milioane lei din garantii de stat si subimprumuturi pana in 2010

Miercuri, 20 August 2008, ora 16:46
1350 citiri
Ministerul Economiei si Finantelor estimeaza pierderi de circa 750 milioane lei din garantii de stat si subimprumuturi pana in 2010

Pentru perioada 2008-2010, Ministerul Economiei si Finantelor estimeaza pierderi in valoare medie anuala de 251,5 milioane lei, determinate de platile efectuate de MEF din fondul de risc in contul beneficiarilor de garantii de stat si subimprumuturi, se arata intr-un raport al ministerului. "Pe baza datelor istorice privind platile efectuate de MEF din fondul de risc in contul beneficiarilor de garantii de stat si subimprumuturi, au fost estimate pentru perioada 2008-2010 pierderile posibile - reprezentand valoarea serviciului datoriei pentru aceste imprumuturi ponderata cu procentul mediu al platilor efectuate de MEF din fondul de risc - la o valoare medie anuala de 251,5 milioane lei", se arata in "Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale", publicata miercuri de MEF.


De asemenea, MEF are in vedere acordarea "cu prudenta" a garantiilor de stat si subimprumuturilor din fondul de risc, deoarece aceste plati pot largi deficitul bugetar.


Astfel, MEF urmareste "acordarea cu prudenta a garantiilor de stat si a subimprumuturilor, tine cont pe de o parte, de faptul ca, in conditiile lipsei de lichiditati a beneficiarilor, MEF trebuie sa efectueze plata in contul acestora din fondul de risc, ceea ce conduce la cresterea cheltuielilor bugetare si a deficitului bugetar", mai arata raportul de strategie pentru perioada 2008 - 2010.


"Ponderea platilor efectuate de MEF in calitate de garant, din bugetul public, se va reduce atat datorita rambursarii imprumuturilor garantate de stat pana in anul 2007, cat si datorita faptului ca aceste garantii si subimprumuturi se vor reduce treptat, ca urmare prevederilor Ordonantei de Urgenta Guvernului nr. 64/2007", se mai precizeaza in documentul emis de MEF


Potrivit Ordonantei de Urgenta Guvernului nr. 64/2007, acordarea garantiilor de stat si a subimprumuturilor se va face doar pentru proiectele prioritare sau strategice, in baza unei legi emise in acest scop, dupa parcurgerea unor etape care sa ateste credibilitatea si capacitatea de rambursare a datoriilor de catre beneficiarii garantiilor sau subimprumuturilor.


La jumatatea acestui an, datoria garantata public era de 1,88 miliarde euro, in scadere cu 194 milioane euro fata de finalul anului trecut, cea mai mare parte a acesteia - 1,806 miliarde euro - fiind pentru entitati din sectorul public si doar o mica parte - 74 milioane euro - pentru sectorul privat, potrivit datelor publicate de banca centrala.