Opt surprize de proportii ale economiei, in 2010

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 23:58
2045 citiri
Opt surprize de proportii ale economiei, in 2010

Dupa doi ani grei de criza economica, din care nu au lipsit rasturnarile dramatice de situatie si caderile rasunatoare ale celor mai mari banci din lume, am inclina sa credem ca nimic nu ne mai poate surprinde, in 2010.

Analistii economicii sunt insa de parere ca au mai ramas insa destui iepurasi in palaria recesiunii trecute, ale carei efecte vor continua sa produca surprize de proportii. Jurnalistul economic Matthew Lynn a anticipat, pentru Bloomberg, opt dintre bombele anului viitor.

Reducerea fiscalitatii

Toate guvernele europene trebuie sa combata efectele crizei financare, ce isi vor face simtita prezenta din plin si in 2010, chiar daca recesiunea s-a incheiat, oficial.

Pentru ca au cheltuit pana acum sume imense, incercand sa tina situatia sub control, deficitele bugetare au atins niveluri record, iar analistii cred ca singurul mod de a umple la loc aceste gauri este revenirea rapida la o crestere economica substantiala.

Pentru a face asta, guvernele trebuie sa-i stimuleze pe intreprinzatori, iar cea mai simpla modalitate este reducerea taxelor. Germania a anunta deja ca va scuti firmele si particulari de plata unor taxe in valoare de 8,5 miliarde de euro, iar restul Europei le va urma, mai mult ca sigur, exemplul.

Vodafone fuzioneaza cu BT

Intr-o piata dominata de competitia acerba, in vremuri cu cresteri economice insignifiante, marile companii trebuie sa aleaga intre a se lupta pana la pragul falimentului sau a strange randurile, pentru a redeveni profitabile.

O miscare logica, in conditiile date, pe piata telecomunicatiilor din Marea Britanie, ar fi fuzionarea British Telecom cu Vodafone, care s-ar putea ajuta reciproc astfel sa iasa pe picioare din aceasta perioada proasta.

News Corp. vine Times

Rupert Murdoch, patronul News Corp., este recunoscut ca unul din cei mai inteligenti dar si mai putin sentimentali jucatori din piata de media. In clipa de fata, mogulul incearca sa vanda presa online in Marea Britanie.

Dupa ce isi va da seama, relativ repede, spun analistii, ca acesta miscare nu are niciun fel de sorti de izbanda, Murdoch va renunta fara sa clipeasca la prestigioasa publicatie The Times, pentru un pret bun oferit de vreun miliardar rus sau un seic arab.

Un italian in fruntea Bancii Centrale Europene

Mandatul actualului presedinte al bancii Centrale Europene, Jean Claude-Trichet, va expira in 2011, insa pana la sfarsitul anului viitor jocurile vor fi deja facute in ceea ce-l priveste pe succesorul sau.

Cum institutia nu va mai putea fi condusa de alt francez, iar varianta standard a Uniunii Europene, de a numi un olandez, a fost deja incercata, mai ramane in picioare o singura varianta: un italian.

Analistii spun ca ar putea fi vorba de Mario Draghi, care a impresionat in pozitia de Guvernator al Bancii Nationale a Italiei si a lucrat si la grupul Goldman Sachs.

Greve in Marea Britanie

In luna mai a anului viitor, Marea Britanie va avea parte de primul sau Guvern Conservator din 1979, cand Margaret Thacher a devenit premier. Tara se afla in aceeasi situatie grea ca si atunci, iar liderul conservator de azi, David Cameron, stie ce are de facut si va incerca sa taie in stanga si-n dreapta cat mai devreme, pentru a scapa mai repede.

Reducerea cheltuielilor bugetare, facuta prin concedieri si reduceri salariale, va scoate imediat sindicatele in strada, iar lira se va clatina zdravan, pana la anuntarea unui castigator al conflictelor de munca.

Economia Irlandei isi revine

Chiar daca deficitul bugetar al Irlandei va ajunge la pragul catastrofal de 11,7% din PIB, pana la sfarsitul anului, analistii continua sa creada in capacitatea Irlandei de a-si reveni si mai ales in norocul proverbial al irlandezilor.

Irlanda a redus deja cheltuielile bugetare, a lasat piata imobiliara sa cada pana la pragul in care toata lumea a reusit sa-si cumpere o locuinta si a redus fiscaliatea, inaintea altor tari europene.

Pana la sfarsitul lui 2010, cand restul lumii va realiza ca indatorarea excesiva nu a fost cea mai buna solutie pentru depasirea crizei, economia Irlandei va fi din nou in plin avant, avand problemele deja rezolvate.

O avalansa de procese

Criza economica i-a prins pe picior gresit pe cei care au investit in 2006 si 2007, iar afacerile incheiate in aceasta perioada au putine sanse sa mai fie profitabile vreodata, cu atat mai putin in 2010. Pentru a-si recupera macar o parte din bani, investitorii si-au pus avocatii la treaba iar anul viitor vor fi demarate o multime de procese.

Efectele intarziate ale crizei

Vremurile tulburi ce urmeaza unei perioade de criza ascund o multime de pericole nebanuite, latente. Recesiunea a activat mai multe bombe cu ceas in intrega lume, cu atat mai periculoase cu cat sunt foarte greu de anticipat. Analistii sustin ca in 2010 ne vom plictisi de ceea ce numim in clipa de fata bombe, de genul recentei crize din Dubai.

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#previziuni, #economie, #criza, #banci , #Deficitul bugetar