Opt tari europene, in pericol de a depasi pragul de deficit bugetar. Romania se afla printre ele

Luni, 21 Martie 2016, ora 11:05
3093 citiri
Opt tari europene, in pericol de a depasi pragul de deficit bugetar. Romania se afla printre ele
Foto: Pixabay

5 state membre UE vor rata cu siguranta tinta de deficit bugetar de 3% stabilita in cadrul acordului comun din blocul comunitar. Alte trei state sunt vazute de catre economisti ca mergand la limita in respectarea acestei tinte pe anul in curs.

Conform Bloomberg, Marea Britanie, Franta, Spania, Grecia si Croatia vor rata in acest an tinta de deficit bugetar, in vreme ce Romania, Finlanda si Polonia se apropie periculos de acest plafon.

Franta, o boala cronica

Pentru Franta, problema depasirii limitei de deficit bugetar incepe sa se cronicizeze, acesta fiind al noualea an consecutiv in care nu reuseste sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin Pactul de Stabilitate si Crestere Economica semnat in 1998.

De atunci si pana in prezent, 25 de state europene au incalcat in diverse perioade bariera de 3% a deficitului bugetar asumat, doar Suedia, Estonia si Luxemburg reusind sa se incadreze mereu in tinta propusa.

Inclusiv Germania, considerata motorul economiei din zona euro, a fost nevoita sa incalce principiile care stau la baza Pactului, in 2009 si 2010, ca urmare a situatiei generate de criza economica. De altfel, in acea perioada, nu mai putin de 22 de state s-au aflat in aceeasi situatie.

Premierul francez, Michel Sapin, a afirmat ca tara sa va reusi sa se incadreze in tinta de deficit bugetar incepand cu anul viitor, acesta fiind si termenul limita dat Parisului de catre Comisia Europeana, dar analistii economici nu privesc cu acelasi optimism situatia.

Conform acestora, Franta va avea si in 2017 un deficit de 3,2%, urmand sa revina in limita normala abia in 2018.

Dezechilibru persistent

Pentru blocul comunitar, problema deficitului raportat de tarile membre este inca un motiv de ingrijorare, chiar daca situatia pare sa se amelioreze treptat.

In primul rand, dintre cele 5 tari care vor rata tinta de deficit anul acesta, trei - Marea Britanie, Franta si Spania - se remarca drept economii puternice ale zonei, iar acest dezechilibru arata ca umbra crizei financiare si cea a crizei datoriilor inca persista pe continent.

Insa, fata de 2014 si 2015, cand 13, respectiv 7 state au depasit plafonul asumat, situatia pare ceva mai buna. In cursul anului viitor, estimarile Comisiei Europene arata ca doar doua state - Croatia si Franta - vor inregistra depasiri ale plafonului de 3%.

Un numar atat de redus de tari cu deficit bugetar problematic nu a mai fost atins din 2007, cand doar Ungaria si Grecia au ratat tinta propusa.

Capcana populismului

Romania este de asteptat sa mearga la limita cu deficitul bugetar asumat in cursul acestui an si a celui viitor, bineinteles daca guvernul technocrat al premierului Ciolos va reusi sa depaseasca eventuala capcana a populismului in acest an electoral.

Aceeasi situatie se intalneste si in Polonia, dar, acolo, riscul ca guvernul de la Varsovia sa se lanseze in cheltuieli publice mai mari decat cele preconizate este accentuat de teama unui conflict cu Rusia, polonezii investind deja masiv in ultimul an in modernizarea fortelor armate.

Finlanda va avea un deficit de 3% in acest an, urmand ca in 2017 acesta sa scada la 2,7%, conform estimarii facute de Comisia Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#deficit bugetar romania, #deficit bugetar tari uE, #tinta deficit bugetar, #criza economica , #Deficitul bugetar