Patronatele vor aviza favorabil scrisoarea catre FMI in CES

Duminica, 16 Mai 2010, ora 01:12
1339 citiri
Patronatele vor aviza favorabil scrisoarea catre FMI in CES

Alianta Confederatiilor Patronale (ACPR) va aviza favorabil scrisoarea catre FMI in CES, doar daca Guvernul va accepta un set de masuri, care ar permite neimpozitarea pensiilor sub 1.000 lei, una dintre propuneri fiind elaborarea pana la 1 iunie a unei legislatii pentru controlul evaziunii fiscale, informeaza Mediafax.

"Cele 14 confederatii si asociatii au hotarat adoptarea unui document de pozitie care va sta la baza discutiilor in Consiliul Economic si Social (CES) de luni.

Acesta prevede un vot pozitiv de catre cei noua reprezentanti ACPR in CES la scrisoarea de intentie cu FMI cu rezerva aprobarii de catre Guvern a unor amendamente", a declarat, sambata, agentiei MEDIAFAX, Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al ACPR.

Reprezentantii ACPR s-au intalnit sambata pentru a stabili o serie de masuri pentru redresare economica. Astfel, ACPR solicita Guvernului elaborarea unui pachet de legi menite sa controleze evaziunea fiscala si contrabanda pana la 1 iunie, data pana la care alianta cere si aprobarea legii parteneriatului public privat.

Alte cereri sunt legate de externalizarea serviciilor precum cele ale Casei Nationale pentru Asigurari de Sanatate sau Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, dar si de asigurarea conditiilor pentru atragerea a 30% din fondurile structurale in acest an si crearea conditiilor ca acest procent sa creasca la 50%.

ACPR considera ca disponibilizarea a 1.000 de angajati ar fi suficient pentru a reduce birocratia in acest domeniu.

"Cerem restructurarea societatilor comerciale cu capital majoritar de stat in doua luni. Daca toate aceste masuri ar fi adoptate, s-ar asigura indeplinirea conditiile impuse de FMI legate de tinta de deficit, astfel incat pensiile sub 1.000 de lei sa nu mai fie reduse cu 15%.

In plus, credem ca este necesar ca toate masurile de austeritate sa aiba un orizont de timp stabilit, sa nu ramana tot timpul", a adaugat Agathon.

El a precizat ca va solicita o intalnire a primului ministru cu patronatele pentru a stabili un calendar pentru aceste propuneri.

In urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au obtinut aprobarea un deficit bugetar de 6,8%, dar cu conditia adoptarii unor masuri de reducere semnificativa a cheltuielilor, respectiv taierea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si scaderea masiva a subventiilor.

Plenul CES a fost convocat initial pentru vineri, insa discutiile au fost amanate pana luni, la solicitarea confederatiilor sindicale, care au dorita sa analizeze cifrele exacte pe care se fundamenteaza masurile de austeritate, date pe care le-au solicitat Ministerului Finantelor.

CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor si 15 de la Guvern. Avizul favorabil necesita acordul a trei patrimi din voturile celor prezenti. Pentru a fi luata o decizie in CES este nevoie ca toate partile sa fie prezente.

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si BERD, pentru obtinerea unui pachet de finantare totala de circa 20 de miliarde de euro, prin care s-a angajat sa adopte mai multe actiuni, prin care si reducerea treptata deficitul bugetar. 

#patronate, #scrisoare, #fmi, #ces , #Deficitul bugetar