Rusia vinde o parte din Rosneft si pierde controlul in gigantul petrolier

Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 13:32
4268 citiri
Rusia vinde o parte din Rosneft si pierde controlul in gigantul petrolier
Foto: Wikimedia

Rusia recurge la privatizari pentru a acoperi deficitul bugetar din cursul acestui an. Pe lista comnpaniilor pe care oficialii de la Moscova vor sa le scoata la vanzare se afla si gigantul Rosneft, firma detinand cele mai importante rezerve de petrol si gaze din zona arctica.

Ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, considera ca, in cazul Rosneft, acest pas trebuia facut de mai multa vreme. "Vorbim de un pachet de actiuni care trebuia vandut inca de acum cativa ani. Este vorba de 19,5% din Rosneft", a explicat Siluanov, conform portalului News Yahoo.

Pierd majoritatea

Vanzarea pachetului de actiuni de 19,5 procente din Rosneft inseamna si pierderea controlului detinut de statul rus asupra companiei din industria petroliera. In prezent, guvernul de la Moscova detine 69,5% din Rosneft.

Varianta privatizarii pachetului de actiuni care asigura majoritatea statului rus in companie a fost discutata ani in sir, in 2013 guvernul de la Moscova fiind chiar pe punctul de a face acest pas.

In ciuda pretului scazut pe care actiunile firmelor din industria petroliera il inregistreaza acum pe burse, Moscova pare sa nu aiba alta solutie decat sa apeleze la procesul de privatizare pentru a carpi un buget afectat de criza economica in care s-a scufundat Rusia.

Ministrul Siluanov si-a exprimat speranta ca, pana si in aceste conditii, reluarea procesului de privatizare a Rosneft ar putea completa visteria statului cu 1.000 de miliarde de ruble, o suma echivalenta cu 12,9 miliarde dolari.

Un alt important actionar al Rosneft este compania britanica BP, care detine un pachet de 20% din actiunile firmei din Rusia.

Lista larga

La finalul anului trecut, presedintele Vladimir Putin a admis ca Moscova s-ar putea vedea nevoita sa puna in vanzare parti din unele companii detinute de stat, Rosneft si Aeroflot fiind printre cele mentionate de liderul de la Kremlin.

Siluanov completeaza lista posibilelor companii care sa fie privatizate si cu doua banci importante din Rusia, VTB si Sberbank, mentionand ca prabusirea pretului petrolului impune astfel de masuri.

"Pretul petrolului a scazut la un sfert din ceea ce a fost inainte. Trebuie sa construim bugetul in baza acestor noi realitati si a reducerilor de costuri", a aratat ministrul rus de Finante in cadrul unei emisiuni de la postul TV Rossiya 1.

Anul trecut, guvernul de la Moscova a operat cateva taieri din salariile bugetarilor rusi, dar a facut fata recesiunii bazandu-se in special pe rezervele valutare aflate la dispozitie.

Pentru acest an insa, pana si acestea s-ar putea dovedi insuficiente. "Putem consuma toate rezervele valutare in acest an, daca nu luam si alte masuri", a mai spus Siluanov.

Proiectul de buget adoptat in luna noiembrie de Duma de stat a Rusiei a fost creionat pe un pret de 45 de dolari/baril, in prezent cotatia petrolului pe piata de energie fiind de 29 de dolari.

#deficit bugetar rusia, #privatizari Rusia, #privatizare Rosneft, #rezerve petrol arctic , #Deficitul bugetar