Se va deprecia leul din cauza politicienilor?

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 09:07
1179 citiri
Se va deprecia leul din cauza politicienilor?

In cadrul PD-L se vorbeste despre remanierea unor ministri, iar Opozitia ameninta cu o noua motiune de cenzura, lucru ce a determinat analistii straini sa spuna ca leul se va deprecia semnificativ, fiind posibil sa atinga cel mai scazut nivel istoric.

De exemplu, firma de brokeraj Brown Brothers Harriman & Co, din New York, sustine ca un euro va ajunge 4,4 lei, din cauza instabilitatii politice, potrivit Bloomberg.

De altfel, marti, leul s-a depreciat cu aproape 3 bani in fata monedei unice europene, depasind pragul de 4,25 de lei/unitate.

Totusi, analistii romani sustin ca, deocamdata, totul este doar o speculatie si, mai mult, ca nu exista o instabilitate politica.

"Ar trebui sa se intample mai multe lucruri ca sa se ajunga din nou acolo (la euro de 4,4 lei - n.r). In primul rand, nu stiu despre care instabilitate politica se poate vorbi. Remanieri se fac in toate tarile din toata lumea, nu inseamna instabilitate politica. Amenintarea ca ar putea sa existe o motiune de cenzura, iar nu este instabilitate politica. Ar fi daca am avea o motiune de cenzura care ar trece", a declarat, pentru Ziare.com, Eugen Radulescu, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei.

Potrivit spuselor sale, nici tensiunile din prezent, iscate pe fondul luarii unor masuri foarte nepopulare de catre Guvern, nu inseamna ca exista instabilitate politica.

Bloomberg: Leul ar putea atinge un minim istoric din cauza instabilitatii politice

Un alt factor care va influenta cursul de schimb valutar este faptul ca, in septembrie, se vor resimti efectele masurilor luate la 1 iulie, pentru reducerea cheltuielilor bugetare si a deficitului.

"Cresterea TVA, mai mult ca sigur, nu s-a resimtit in iulie asa cum se va resimti in august si in septembrie, pentru ca in iulie, la inceputul lunii, o parte din consumatori isi cumparasera deja ce aveau de cumparat. Dar dupa aceea si-au dat seama ca nu poti sa traiesti doar cu painea pe care au cumparat-o pe 30 iunie", a adaugat Radulescu.

De asemenea, in urmatoarele luni, ar putea exista o revigorare a exporturilor, un alt factor care ar determina modificari importante ale cursului de schimb.

Trebuie flexibilitate in piata muncii

Oficialul BNR sustine ca, pentru a se mentine in frau cursul, ar fi nevoie si flexibilizarea fortei de munca.

"Pe acest plan, suntem la coada cozilor. Suntem atat de departe de restul lumii, incat aproape orice masura s-ar adopta, tot va fi mai bine decat e acum. Deocamdata vad ca se vorbeste destul de mult despre simplificarea procedurilor pentru angajarile temporare. E bine ca se vorbeste despre asta. Vreau sa vedem cum va arata si practic, cat de departe va merge", a explicat Radulescu.

"Se vorbeste despre o simplificare a procedurile de dare afara a personalului. Sa vedem cat de departe va merge si chestia asta. Lucrurile acestea, daca vor merge suficient de departe, pot sa faca un miracol. Daca nu vor merge suficient de departe si vor ramane in zona 'noi ne facem ca muncim, voi va faceti ca ne platiti', n-ajugem nicaieri", a adaugat el.

Astfel, daca toate aceste masuri vor fi luate, cursul ar putea sa se imbunateasca. "Deocamdata, in toate chestiunile acestea, suntem in zona speculatiilor", crede Radulescu.

Leul este supraapreciat

In opinia lui Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, in acest moment, moneda nationala este supraapreciata in raport cu euro.

"Sigur ca este controlat de Banca Nationala, care are rezerve destul de mari. Pana la urma, 4,4 nu este imposibil. Eu cred ca valoarea lui reala este mai jos de atat. 4,4 fata de 4,20, este o depreciere de 5 la suta, nici nu este mult", a explicat Voinea, pentru Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, doua din principalele motive care ar determina scaderea leului in raport cu euro sunt inflatia si deficitul bugetar din Romania, insa nu instabilitatea politica.

"Mi se pare un pic exagerat, deoarece cursul de schimb este anuntat de banca nationala, care este cea mai stabila institutie din Romania, deci schimbarea unui ministru nu ar trebui sa influenteze cursul de schimb. Poate sa o faca, dar nu cred ca este normal. Nu cred ca situatia actuala este de o asemenea instabilitate incat sa afecteze cursul. Pot exista speculatii de o zi, doua, in preajma acestei situatii cu remanierea, dar nu cred ca poate fi o chestie de durata", a spus Voinea.

Potrivit spuselor sale, leul a fost stabil o perioada foarte lunga de timp, insa acest lucru nu s-a reflectat in economie, a carei situatie nu s-a imbunatatit.

"Nu cred ca au existat destule justificari pentru ca el sa stea stabil o perioada atat de lunga", a incheiat Voinea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#leu, #curs, #valutar, #euro, #criza, #politica , #Deficitul bugetar