Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Venituri in crestere la buget: Deficitul se plasa in august la 0,24% din PIB

Venituri in crestere la buget: Deficitul se plasa in august la 0,24% din PIB


Deficitul bugetului consolidat a urcat usor in luna august si a ajuns la 0,24% din PIB dupa primele opt luni, pe fondul mentinerii ritmului de crestere pe partea de venituri si al accentuarii scaderii la capitolul cheltuieli.

La finele lunii iulie, deficitul bugetar s-a plasat la 0,2% din PIB, in scadere de la 0,5% la jumatatea anului. Guvernul s-a anagajat ca deficitul bugetar sa nu treaca de 2,2% din PIB la sfarsitul acestui an.

Veniturile bugetare au ajuns dupa opt luni la 136,8 miliarde de lei si reprezinta 20,7% din PIB, potrivit Ministerului Finantelor.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, veniturile au urcat cu 4,3% in termeni nominali, avans foarte apropiat de cel inregistrat la sapte luni (4,1%).

Premierul Victor Ponta declara la mijlocul lunii septembrie ca programul de incasari bugetare a fost realizat in proportie de 100,01% dupa primele opt luni.

Unde au fost incasari mai mari

Datele Finantelor arata incasari mai mari la contributiile de asigurari sociale (+2 miliarde de lei), impozite si taxe pe proprietate (+1 miliard de lei), accize (+1,5 miliarde de lei), impozitul pe profit (+943 milioane de lei) si TVA (+345 milioane de lei).

Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor au scazut aproape la jumatate, ca urmare a incasarii in 2013 a taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in suma de 2 miliarde de lei.

La nivelul administratiilor locale au fost inregistrate cresteri la impozite si taxe pe proprietate (+5%), taxe pe utilizarea bunurilor (+2,8%) si venituri nefiscale (+1,5%).

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate inregistreaza in continuare un nivel relativ scazut, reprezentand 0,7% din PIB, fiind cu 2,9% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 138,3 miliarde lei, au fost mai mici atat in termeni nominali, cu 0,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent, cat si in termeni reali, acestea fiind inferioare cu 1,2 punct procentual ca pondere in PIB. Dupa sapte luni, scaderea cheltuielilor a fost in termeni nominali de 0,5%, iar ponderea in PIB mai redusa cu 1 punct procentual.

Cheltuielile de personal au avansat cu 3,1%, ca urmare a cresterii salariului minim brut de la 800 lei (la asfarstul anului trecut) la 900 lei (iulie 2014) si a platii drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 0,3%, influentate in principal de plata arieratelor catre furnizorii de medicamente.

Sumele alocate investitiilor au fost de 14,1 miliarde lei, respectiv de 2,1% din PIB, fata de 17,3 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent. In perioada corespunzatoare din 2013 au fost platite arierate ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale in suma de circa 2 miliarde lei si arierate ale administratiilor locale din imprumuturi din trezorerie in suma de 800 milioane de lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 823 ori
Citeste mai multe despredeficit buget buget romania