Buget UE pe 2013: In ce directie se vor duce negocierile in continuare

Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 11:27
1716 citiri
Buget UE pe 2013: In ce directie se vor duce negocierile in continuare

Cei 27 sefi de stat si de guvern din UE nu au reusit vineri, la Bruxelles, sa ajunga la un acord in privinta cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020 din cauza pozitiilor lor divergente cu privire la bugetul 2014-2020 al Uniunii Europene.

Ei au decis insa sa-si dea o noua intalnire la inceputul lui 2013 pentru a incerca din nou sa ajunga la o intelegere, transmite EFE.

In acest scop, inca de saptamana viitoare, presedintele Consiliului European, belgianul Herman Van Rompuy, va trebui sa se puna in miscare si sa incerce sa armonizeze pozitiile tarilor in ceea ce priveste nivelul reducerilor ce urmeaza sa fie aplicate bugetului multianual.

"Acordul este posibil la inceputul anului viitor", a spus Van Rompuy, care a primit mandat din partea sefilor de stat si de guvern ai UE pentru a incerca sa ajunga la un consens, dar si critici voalate din partea unor delegatii pentru propunerea sa de buget.

Ultimul proiect al lui Van Rompuy stabileste bugetul UE pentru urmatorii ani la 973 de miliarde de euro, cu 80 de miliarde mai putin decat suma propusa initial de Comisia Europeana si pe care Van Rompuy va trebui s-o modifice din nou pentru a convinge deopotriva liderii care doresc reduceri bugetare severe si pe cei care nici nu vor sa auda ca aceste reduceri ar putea afecta capitolele sensibile ale agriculturii si coeziunii.

Toti liderii UE au fost totusi de acord cu un lucru: ca nu este cazul sa se faca o drama din acest nou esec - pe care multi il anticipau inca de dimineata. De altfel, au fost voci care au amintit ca la niciun summit al UE nu s-a reusit aprobarea bugetului multianual de la prima reuniune.

Unul dintre protagonistii summitului a fost premierul britanic David Cameron, care s-a situat in fruntea unui grup de tari pentru care orice fel de crestere bugetara este pur si simplu inacceptabila. "Nu putem creste bugetul UE cand facem reduceri acasa", a spus Cameron intr-o conferinta de presa desfasurata la incheierea reuniunii Consiliului European, dand totodata asigurari ca va continua sa actioneze "in vederea ajungerii la un acord, dar nu pentru un acord cu orice pret".

"Nu eram dispus sa accept propunerea care a fost pusa pe masa, si nici alte tari", a precizat Cameron, care si-a axat criticile in special pe cheltuielile administrative si de personal ale UE si si-a reiterat cererea de reducere a salariilor si pensiilor si de crestere a varstei de pensionare a functionarilor europeni.

Pe un ton razboinic, Cameron a acuzat Bruxellesul ca "traieste intr-o lume paralela" si a spus ca, prin atitudinea sa, ii apara "si pe contribuabilii europeni, nu doar pe cei britanici".

In ceea ce o priveste, cancelarul german Angela Merkel a apreciat ca exista "suficient potential" pentru ca tarile membre sa ajunga la un acord la inceputul anului viitor, insa a subliniat ca negocierile privind bugetul trebuie sa se incheie la inceputul lui 2013. Totusi, surse diplomatice au indicat ca deocamdata nu a fost stabilit niciun termen limita, insa, intr-adevar, o noua reuniune a Consiliului European ar urma sa aiba loc la inceputul anului viitor.

"Credem ca putem depasi diferendele pentru a lua o decizie", a spus Merkel, insistand ca "mai este timp" pentru a negocia dupa un calendar ambitios, deoarece bugetul va trebui sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2014.

Merkel a refuzat sa se pronunte daca pozitia ei este mai aproape de Cameron si de nucleul dur al tarilor intransigente, care insista pe reduceri masive (precum Olanda, Danemarca, Suedia sau Finlanda) sau de cea a presedintelui francez Francois Hollande, care doreste sa indulceasca efectul taierilor, in principal in ceea ce priveste bugetul pentru agricultura.

Surse diplomatice comunitare au declarat ca, "pentru a se obtine un acord (la urmatoarea reuniune a Consiliului European) va fi nevoie sa existe o taiere suplimentara la suma globala si una specifica, care vizeaza cheltuielile administrative".

La finalul reuniunii, Francois Hollande a apreciat ca suma cheltuielilor totale propusa de Van Rompuy este rezonabila, dar s-a declarat impotriva unei noi reduceri semnificative a acestei cifre.

"Vrem un buget consistent, din care sa se poata finanta politicile europene", a spus Hollande, care este de acord cu o reducere totala de 80 de miliarde de euro, propusa de van Rompuy, comparativ cu cifrele avansate initial de Comisia Europeana, dar nu este de acord cu propunerea lui Cameron de a reduce suplimentar bugetul UE cu inca 30 de miliarde de euro.

La randul sau, seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, si-a exprimat convingerea ca tarile membre s-au apropiat de gasirea unui acord si a subliniat ca Spania a iesit de la summit intr-o pozitie mai buna decat a intrat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#summit UE buget, #negocieri UE buget, #Cadru Financiar Multianual UE, #decizii lideri europeni buget, #pozitie lideri europeni buget , #Economie politica