Cum va reactiona economia Romaniei dupa 29 iulie?

Luni, 16 Iulie 2012, ora 17:20
2045 citiri
Cum va reactiona economia Romaniei dupa 29 iulie?

Traian Basescu pleaca sau ramane? Care sunt avantajele, care sunt dezavantajele? Avem o solutie morala pentru Cotroceni? Referedumul din 29 iulie ar putea raspunde la intrebarea, "Cum ii este mai bine economiei romanesti: cu presedinte suspendat, cu presedinte reales, ori cu unul care sa faca parte din aceesi barca politica?"

Economistii spun ca, orice fel de culoare va avea ocupantul fotoliului de la Cotroceni, stabilitatea politica este necesara pentru atragerea de investitii in Romania. Liniste in politica inseama liniste si incredere si in economie, pentru ca scandalul politic a afectat si mersul economiei, iar o linistire a apelor ar putea face ca investitorii sa-si recapete increderea in economie.

Se linisteste furtuna politica, se calmeaza si cursul de schimb

In ambele scenarii, cu presedinte suspendat sau cu el inapoi la Cotroceni, vom avea influente in economie, relativ importante, a declarat pentru Business24 analistul economic Constantin Rudnitchi. Varianta 1, cea in care Traian Basescu nu va mai fi la Cotroceni, deci seful statului va fi de aceeasi consonanta politica cu cea a sefului Executivului, ar faca ca scena politica sa fie mult mai linistita.

Cel putin pana la alegerile generale din toamna, premierul si presedintele din aceeasi alianta vor genera un fel de pact politic, prin care actuala putere sa poata sa-si expuna ideile si, eventual, masurile, unele dintre ele prezentate ca principiu guvernare. "Este limpede ca, fara Traian Basescu la Cotroceni, variantele pentru economia tarii sunt, cel putin la prima vedere, mai favorabile. Cursul de schimb se va stabiliza, pentru ca mai multa liniste politica inseamna si mai multa liniste pe cursul de schimb", sustine Constantin Rudnitchi.

Insa, aceasta varianta, fara Basescu la Cotroceni, are un singur amendament. Presedintele suspendat a fost un campion al austeritatii, pe care a promovat-o intens, iar atunci finantatorii se intreaba daca nu cumva o guvernare fara el la carma tarii ar arunca Romania in deficit. Insa, in mod evident, acordul cu FMI reprezinta un soi de ancora de stabilitate in momentul de fata, este de parere Rudnitchi.

Coabitarea naste dispute politice intense

La varianta 2, cu presedintele Basescu la Cotroceni, exista mai multe semne de intrebare, pentru ca, in ultima perioada el s-a aratat mult mai dispus la o coabitare cu guvernul Ponta. Daca s-ar ajunge la aceasta situatie, lucrurile s-ar mai linisti, cel putin in aparenta, pentru ca in adancurile politicii, contrele intre cele doua palate ar putea sa continue. Deci, cu Basescu presdinte si cu Ponta premier, tensiunile din politica vor continua, iar efectele s-ar perpetua si asupra mediului economic din Romania.

Indiferent de situatie, guvernul Ponta trebuie sa repare ceea ce a stricat, adica sa demonstreze ca in Romania statul de drept nu a fost incalcat. Un investitor care are dubii vizavi de functionarea justitiei intr-un stat, mai mult ca sigur ca va evita sa mai vina acolo, este de parere analistul economic.

Si totusi, cat de mult influenteaza politicul viata economica si mediul de afaceri? Niciuna sustine analistul economic Lucian Davidescu. "Nu are absolut nicio influenta asupra economiei indiferent de cine este la presedintie sau guvern, pentru ca actuala criza nu poate fi motivata politic, ci de lipsa banilor, pentru ca investitiile straine sunt aproape inertiale", a declarat pentru Business24 analistul economic Lucian Davidescu.

Deprecierea leului nu are conotatie politica, ci este un curs firesc al economiei

Este greu de crezut ca politicienii pot sa provoace o paguba si mai mare economiei, decat au reusit s-o faca pana in prezent, indiferent de cine conduce la Cotroceni sau Palatul Victoria. Teoretic, o influenta in bine pentru mediul de afaceri romanesc ar fi daca presedintele sau premierul si-ar asuma, de exemplu, reducerea nivelului de impozitare a muncii, principala piedica in calea relansarii economiei romanesti, in accptiunea analistului economic. "Este o ipocrizie faptul ca politicienii se acuza reciproc de relansarea sau subminarea economiei, pentru ca, pur si simplu, si unii si ceilalti sunt la fel de daunatori economiei nationale", considera Davidescu.

Presedintele Romaniei nu influenteaza aproape deloc nivelul de investitii straine, cu exceptia unor cazuri speciale, iar, in principiu, la parametrii cu care ne-am obisnuit pana acum, cu niciunul dintre cei trei presedinti de pana acum nu s-au sesizat mari diferente pana acum. "Sigur, noi romanii suntem mai sensibili la evenimentele politice, insa, fata de alte cazuri, cum au fost in Ungaria, Grecia sau Irlanda, in Romania derapajele s-au produs doar pe cursul valutar, nu si pe dobanzi", mai spune Davidescu.

El considera ca actuala devalorizare accentuata a leului in raport cu principalele valute nu este cauzata de scandalul de pe scena politica, ci reprezinta un curs firesc al economiei. "In ultimii trei ani, cursul a stat la 4,2 lei, in timp ce inflatia a ajuns la 15%, iar asta inseamna ca, fie leul s-a apreciat in mod real, fie ca urmeaza o corectie, care se intampla acum. Dupa ce a pierdut 15% ca putere de cumparare, acum, leul se pozitioneaza cu 15% mai jos si in raport cu euro", sustine Lucian Davidescu.

#presedintele Traian Basescu suspendat, #criza politica, #scandal politic Romania, #economia tarii , #Economie politica