Europa isi stabileste bugetul. Care este pozitia tarilor membre

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 09:44
2556 citiri
Europa isi stabileste bugetul. Care este pozitia tarilor membre

Summit-ul Consiliului European de joi si vineri pentru stabilirea bugetului UE din perioada 2014 - 2020 se anunta unul extrem de dificil in conditiile in care o mare parte a tarilor membre si-au exprimat opinii divergente.

Practic exista doua grupuri principale de interese: principalii beneficiari ai fondurilor europene vs. o parte din principalii contributori la bugetul UE.

Primul sustine propunerea initiala a Comisiei Europeane pentru Cadrul Financiar Multianual (CFM), care prevede un total de aproximativ 1,3 trilioane de euro pentru perioada 2014 - 2020, in crestere fata de cele 864.3 miliarde de euro pentru CFM 2007 - 2020.

Negocieri feroce pentru bugetul 2014-2020. Va ajunge UE la un acord in aceasta saptamana?

Cel de-al doilea grup doreste o reducere a propunerii comisiei cu pana la 200 de miliarde de euro, iar Marea Britanie a amenintat ca va recurge la dreptul de veto in cazul care urmatorul cadru financiar va avea mai multi bani alocati decat cel inca in vigoare.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anuntat o propunere de compromis, prin care suma recomandata de CE ar urma sa fie redusa cu aproximativ 80 de miliarde de euro, taieri drastice urmand sa se faca de la fondurile de coeziune si cele pentru Politica Agricola Comuna.

Aceasta propunere a starnit insa ample polemici, iar mai multe state si-au exprimat deja dezacordul cu privire la ea.

Interesele "Prietenilor Coeziunii"

Grupul "Prietenii coeziunii" este format din Romania, Bulgaria,Cipru, Cehia,Estonia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania si Croatia, aceasta tara urmand sa adere la UE in iulie 2013.

Ponta militeaza la Bruxelles pentru pastrarea fondurilor de coeziune

Acestea ar fi principalele beneficiare ale fondurilor de coeziune, care reprezinta 36,7% din totalul propus de CE, si sustin propunerea initiala a Comisiei de a creste bugetul total UE.

Romania a anuntat ca sustine aceeasi propunere initiala, iar cea ulterioara a lui Van Rompuy este inacceptabila, Romania urmand sa piarda sapte - opt miliarde de euro. Presedintele Basescu si premierul Ponta nu au putut insa ajunge la un acord in legatura cu pozitia tarii noastre in negocieri.

Dreptul de veto, motiv de cearta intre Palate. Ce se ascunde in spatele declaratiilor

Un caz aparte este cazul Spaniei, care a anuntat ca propunerea lui Van Rompuy este inacceptabila, deoarece ar putea sa ajunga din beneficiar net al fondurilor europene in contributor.

Prin taierea subventiilor la agricultura, dezvoltare rurala si pescuit, Spania ar putea pierde 20 de miliarde de euro.

Polonia, cel mai mare beneficiar al fondurilor de coeziune, militeaza, de asemenea, pentru un buget mai mare, considerand ca acesta reprezinta principala sursa de crestere economica pentru regiune.

Fara sa fie parte a grupului "Prietenii Coeziunii", Franta si Austria se impotrivesc si ele propunerii lui Herman Van Rompuy si resping ideea reducerii fondurilor pentru agricultura.

Mai mult, premierul Italiei, Mario Monti, a anuntat ca "suntem mai putin convinsi decat Regatul Unit cu privire la nevoia unei reduceri substantiale a bugetului european", cu toate ca tara sa este al patrulea contributor ca marime la bugetul UE, a anuntat Reuters.

Cine doreste reducerea bugetului UE?

Reducerea propusa de Van Rompuy nu reuseste sa multumeasca nici grupul de tari precum Germania, Marea Britanie, Suedia si Olanda, care au anuntat ca doresc o reducere a propunerii Comisiei cu peste 100 de miliarde de euro, scrie Euractiv.

Marea Britanie a fost insa tara care a dezaprobat cu vehementa o crestere a bugetului UE. Premierul David Cameron a amenintat ca tara sa va utiliza dreptul de veto in cazul in care urmatorul CFM va avea alocati mai multi bani decat cel din perioada 2007 - 2013, acceptand, cel mult, o crestere cu nivelul inflatiei.

Parlamentul britanic a exprimat insa o pozitie si mai intransigenta, cerand o reducere neta a bugetului UE si a contributiei Regatului Unit.

Germania este cea mai mare contributoare la bugetul UE si a anuntat ca doreste reduceri suplimentare fata de cele 80 de miliarde de euro, pe care Van Rompuy le-a adus in discutie.

Cu toate acestea, Angela Merkel a declarat ca tara sa va "face tot posibilul" pentru ca membrii UE sa ajunga la o solutie comuna privind bugetul UE cu ocazia summit-ului de joi si vineri, scrie

The Wall Street Journal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#summit UE Bruxelles buget, #buget UE 2014 2020, #crestere buget ue, #reducere buget UE, #pozitie tari buget UE , #Economie politica