In ciuda divergentelor politice, partidele din Germania s-au inteles imediat cand a venit vorba de banii tarii

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 09:50
3282 citiri
In ciuda divergentelor politice, partidele din Germania s-au inteles imediat cand a venit vorba de banii tarii
Foto: CC0 Creative Commons

Partidele politice germane care negociaza formarea unui nou guvern de coalitie s-au pus de acord, in noaptea de marti spre miercuri, pentru mentinerea echilibrului bugetar pana in 2021 si pentru continuarea politicilor impuse de Wolfgang Schaeuble, informeaza AFP.

Acordul de principiu cu privire la viitoarea politica bugetara si financiara a guvernului, incheiat de negociatorii conservatorilor condusi de cancelarul Angela Merkel, liberalii din FDP si ecologistii, ramane unul foarte fragil.

Deocamdata cele trei formatiuni sunt in faza negocierilor exploratorii pentru a evalua fezabilitatea unei astfel de coalitii guvernamentale in trei si nimic nu este garantat pana la semnarea unui acord final, care ar urma sa aiba loc pana la sfarsitul anului.

Cu toate acestea, faptul ca cele trei formatiuni, cu pozitii de pornire atat de indepartate, au ajuns atat de rapid la un compromis cu privire la un subiect atat de sensibil cum este politica bugetara constituie o surpriza.

Cele trei partide politice "vor un buget echilibrat" la nivel federal in timpul urmatorului mandat, care se va intinde pana in toamna lui 2021, indica un document adoptat de CDU, aliatii sai bavarezi CSU, FDP si ecologisti.

Formatiunile s-au inteles astfel sa continue politica bugetara riguroasa impusa in ultimii ani de fostul ministru de Finante, Wolfgang Schaeuble, care a facut din absenta deficitelor punctul crucial al politicii sale. Germania inregistreaza de mai multi ani excedente bugetare la nivel federal.

Acest acord de principiu risca insa sa nu fie apreciat de principalii parteneri europeni ai Germaniei, precum Franta, sau de Fondul Monetar International, care solicita de mai multi ani Germaniei sa cheltuie mai mult pentru a sustine cererea si cresterea economiei europene.

#Germania echilibru bugetar , #Economie politica