Masurile fiscale propuse recent, doar anunturi de buna intentie (Analisti)

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 12:31
2249 citiri
Masurile fiscale propuse recent, doar anunturi de buna intentie (Analisti)

Guvernul Ponta a prezentat mai multe masuri fiscale ce au fost primite bine de mediul de afaceri, dar se pune problema cate dintre ele sunt doar promisiuni electorale. Analistii nu le vad prea repede puse in aplicare.

Plata TVA la incasare pentru companii cu o cifra de afaceri mai mica 500.000 de euro, TVA diferentiat la alimente, deduceri de la plata asigurarilor sociale pentru companiile care angajeaza someri de pana in 25 de ani sau peste 55 de ani, sunt cele mai importante dintre masurile pe care guvernul Ponta le-a anuntat in ultimele doua saptamani.

Constantin Rudnitchi este sceptic

Masurile propuse de guvern sunt benefice, insa este posibil sa ne fi bucurat prea devreme, crede analistul financiar Constantin Rudnitchi.

El este de parere ca aceste masuri sunt o metoda de a raspunde acuzatiilor potrivit carora Guvernul nu se ocupa si de probleme reale ale Romaniei.

"Sunt masuri salutare, dar cred ca ne-am bucurat putin cam devreme. Cred ca Guvernul a vrut sa mute discutiile legate de aceasta campanie electorala, in care era foarte implicat.

Dupa ce presa si societatea civila vorbeau despre faptul ca nu se ocupa de economie, cred ca Guvernul a vrut sa arate ca are si preocupari economice si pregateste sau are deja un pachet de masuri de relansare a economiei. Sigur ca acest pachet are legatura cu economia, dar are legatura si cu campania electorala. Va trebui sa il vedem aplicat dupa 29 iulie", a declarat Constantin Rudnitchi.

Analistul financiar a precizat ca masurile care ar putea fi aplicate din 2012, daca Romania primeste aprobarea FMI, sunt plata TVA la incasare si deducerile de CAS pentru companiile care angajeaza someri de pana in 25 si peste 55 de ani.

"Exceptand TVA diferentiat la alimente, care se va aplica din 2013, celelalte doua masuri am putea sa le aveam chiar din acest an", crede analistul. El a spus insa ca masurile executivului vor trebui sa primeasca aprobarea FMI.

"Daca guvernul va convinge FMI ca nu sunt efecte importante asupra bugetului, atunci probabil o sa avem aceste masuri relativ repede introduse. Cel mai repede ar putea fi aplicate de la 1 septembrie, fie undeva din octombrie. Acestea sunt, dupa parerea mea, cele mai rapide termene care se pot aplica", a precizat analistul financiar.

Deocamdata, masurile sunt doar anunturi de buna intentie

FMI a respins, fara nicio discutie prealabila, o parte dintre aceste masuri in 2010, a declarat Mircea Cosea pentru Business24.

"Din punctul meu de vedere, sunt masuri care trebuiau luate si sunt binevenite. Din nefericire, deocamdata sunt doar niste anunturi de buna intentie, pentru ca nu este pregatit sistemul institutional ca sa preia astfel de masuri, atata timp cat nu avem acordul FMl, al Uniunii Europene si chiar al Bancii Mondiale", a spus Cosea.

"Dupa ce aceasta echipa va veni in Romania si vor avea loc discutii, vom vedea daca aceste masuri se vor accepta sau nu. Unele din aceste masuri au fost prezentate chiar din 2010, de catre un colectiv de analisti din care am facut si eu parte, delegatiei FMI si au fost respinse ab initio, fara o discutie. Aceste masuri, oricat de frumos au fost ele prezentate, au, la inceput, un efect negativ pentru buget. Nu este un efect major, care sa ne ingrijoreze, dar este un efect", a adaugat analistul.

Potrivit acestuia, nu poate fi vorba de aplicarea vreunei masuri in anul 2012, chiar daca guvernul primeste aprobarea de la FMI, pentru ca nu pot fi suportate de bugetul de stat.

"Nu este posibil sa fie introduse, in 2012, pentru ca noi avem deja un buget, care este intr-o situatie destul de precara, pentru ca nu s-au respectat conditiile initiale: inluderea in venituri a 6 miliarde de euro din fonduri comunitare, cresterea cu 10% a colectarilor la buget prin reducerea evaziunii fiscale. Nu cred ca ele vor fi introduse in anul 2012", a precizat analistul financiar.

Care sunt masurile propuse?

La inceputul saptamanii trecute, premierul Ponta a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca are in vedere plata TVA la incasare.

Lista masurilor lui Ponta: Plata TVA la incasare, cresterea deductibilitatii, scutiri de contributii

Anuntul facut de premier a fost primit cu entuziasm de mediul de afaceri, ei considerand masura "o gura de oxigen" de care era nevoie. In plus, oamenii de afaceri contactati de Business24 au spus ca masura a fost discutata in cadrul Consiliul Consultativ si va contribui la reglarea relatiilor de pe piata, pentru ca TVA va fi platit la incasare, iar deducerea se va putea face dupa plata facturilor.

Plata TVA la incasarea facturii, in avantajul mediului de afaceri

Chiar daca Romania primeste acordul institutiilor financiare pentru a aplica masura, tara noastra trebuie sa obtina de la Comisia Europeana o derogare de la mecanismul de colectare normal impus de sistemul comun de TVA european prin Directiva 112/2006, potrivit Avocatnet.ro.

O alta masura este introducerea, din 2013, TVA diferentiat pentru agricultura de 9% pentru stat si 15% rambursat fermierului.

Ponta: TVA diferentiat: 9% pentru buget, 15% inapoi la fermier

Producatorii sustin ca masura este una benefica pentru agricultura si ar putea duce la ieftinirea alimentelor, in situatia in care, preturile materiilor prime nu explodeaza.

Seceta la raport: Masurile Ponta si reactiile pietei

De asemenea, guvernul Ponta intentioneaza sa ofere deducere de la plata TVA pentru companiile care angajeaza, timp de un an, someri de pana in 25 si peste 55 de ani si pe care ii pastreaza inca un an.

Potrivit oamenilor de afaceri, masura este benefica doar daca companiile nu vor fi tentate sa concedieze vechii angajati pentru ca este mai profitabil sa angajeze someri.

Scutirea de la plata CAS: Cat este de benefica mediului de afaceri?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#masuri fiscale guvern Ponta, #reduceri taxe Ponta, #mediul afaceri reduceri taxe, #reducere tva alimente , #Economie politica