Obligatiunile rup zona euro in doua

Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 11:30
2272 citiri
Obligatiunile rup zona euro in doua

Statele din zona euro s-ar putea vedea nevoite sa amane planurile prin care urmau sa le impuna detinatorilor de obligatiuni din mediul privat sa accepte pierderi mai mari, in contextul restructurarii datoriilor.

Mai mult analisti citati de Reuters sustin ca impunerea detinatorilor de obligatiuni sa suporte o parte din pierderile datoriilor ar putea fi amanata, in contextul in care negocierile s-au intensificat.

Unele dintre masurile care vor fi, insa, adoptate, se refera la introducerea unor reguli mai stricte ale Tratatului Uniunii Europene.

In acest moment, toata atentia este indreptata catre Germania, care insista asupra unor bugete mai stricte si solicita implicarea sectorului privat in planurile de salvare.

Statul german considera acest lucru drept o conditie pentru "integrarea economica mai profunda a tarilor din zona euro".

Bancile comerciale si societatile de asigurari inca se mai asteapta la lovituri, avand in vedere expunerea lor la obligatiunile suverane grecesti. Aceasta a fost una dintre partile prevazute in planul de salvare al statului elen.

Pe de alta parte, fortarea detinatorilor de obligatiuni din sectorul privat sa suporte pierderile in cazul in care o tara isi restructureaza datoria nu va conduce decat la subminarea increderii in obligatiunile suverane din zona euro.

O dezbatere asupra necesitatii impunerii pe viitor a unor clauze care sa prevada o participare automata a creditorilor privati la salvarea tarilor din Uniunea Monetara, opune tarile din sudul zonei euro celor din nord, au declarat vineri surse diplomatice agentiei France Presse.

Mai multe state, printre care Franta, Italia si Spania, si-au exprimat dorinta sa renunte la clauza care prevede o participare automata a sectorului privat in viitorul Mecanism european de Stabilitate (MES).

Statele nu vor sa mai contribuie la restructurarea datoriilor statelor cu economiile subrede, din zona euro, precizeaza aceste surse, citate de Agerprese, care confirma informatiile aparute in unele ziare germane.

In schimb, alte state, precum Germania, Finlanda sau Olanda, doresc ca aceasta clauza sa fie pastrata.

In luna iulie liderii europeni si detinatorii de obligatiuni au fost de acord cu un schimb volutar cu obligatiuni cu un termen de maturitate mai indelungat, ceea ce ar forta bancile sa suporte pierderi de 20%. Speranta lor era ca, astfel, se va evita definitia legala a intrarii in incapacitate de plata.

Totusi, trei luni mai tarziu, planul pare sa nu mai fie valabil, pentru ca bancile sustinan ca au capital prea putin pentru a acoperi aceste pierderi, care, de fapt, s-ar ridica la 50%.

Fara capitalul necesar, guvernele europene se tem ca vor fi nevoite sa intervina pentru a sustine financiar bancile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#obligatiuni zona euro, #state zona euro criza, #masuri austeritate zona euro , #Economie politica