Politicienii lupta, Romania sufera: Radiografia economica a razboiului politic

Luni, 16 Iulie 2012, ora 07:30
2560 citiri
Politicienii lupta, Romania sufera: Radiografia economica a razboiului politic

Romania a devenit un camp al luptelor politice, singura victima directa a acestor batalii fiind economia nationala. Leul este in picaj, investitiile straine directe s-au injumatatit, companiile de stat "de top" isi cer insolventa.

Radiografia economica reflecta in mod direct orgoliile politice. Iata, asadar, ce a pierdut Romania:

2012 a fost un an al schimbarilor politice. In cele sase luni am schimbat mai multe guverne. In plus, urmeaza sa hotaram daca vrem sau nu sa schimbam si presedintele. In toata aceasta perioada, economia Romaniei si-a pierdut tot mai mult din putere.

Pe 6 februarie, Emil Boc, premier contestat pentru masurile anticriza, cum ar fi reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor, si-a anuntat demisia lui si a intregului guvern pe care il conducea.

Presedintele Basescu l-a numit in functie pe Mihai Razvan Ungureanu, fostul sef SIE. Premierul era pregatit pentru lucruri marete: a fondat un Consiliu Consultativ pentru mediul de afaceri, cerandu-le unor cunoscuti oameni de afaceri un set de masuri concrete pentru a-i ajuta. Insa totul s-a rezumat la planuri. Dupa doua luni de zile, cand premierul a fost demis printr-o motiune de cenzura, nicio masura nu se concretizase.

Al treilea premier, Victor Ponta, a preluat "fraiele tarii" pe 27 aprilie. De atunci, scena politica s-a transformat intr-un camp deschis de lupta intre premier si presedinte. De la batalia pentru reprezentarea tarii la Bruxelles, la acuzatii de plagiat si pana la suspendarea presedintelui, toate "facturile" au fost platite de economia reala a Romaniei.

Cursul de schimb valutar, reflectia directa unei economii subrede

Pietele financiare, pana acum "imune" in fata confruntarilor politice, au reactionat violent la vestea unei posibile suspendari a presedintelui.

Desi analistii financiari erau ferm convinsi ca pietele financiare vor fi de neclintit in fata instabilitatii politice a Romaniei, cursul valutar a inregistrat fluctuatii semnificative de la inceputul anului si pana in prezent.

Potrivit datelor statistice ale BNR, la inceputul anului un euro era cotat la 4,3428 lei. In luna iunie, in schimb, nivelul mediu platit pentru un euro era de 4,4603 lei, o crestere de peste 10 bani.

Ba mai mult, leul isi continua devalorizarea si dupa suspendarea presedintelui, devenind "sensibil" la "criticile" pe care Romania le-a primit din partea liderilor europeni.

Vineri, 13 iulie, s-a incheiat vizita premierului Ponta la Bruxlles, a carei scop a fost acela de a da explicatii cu privire la situatia politica cu care se confrunta Romania. Moneda nationala spune ca nu a fost foarte convingator, de vreme ce a atins un nou minim istoric, de 4,5495 lei/euro.

Investitiile straine directe s-au injumatatit fata de 2011

Investitiile straine directe au scazut, in primele cinci luni din acest an, cu peste 45%, totalizand 465 milioane de euro, fata de cele 849 de milioane de euro inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor anuntate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Investitiile straine directe au finantat 24,2% din deficitul contului curent in primele cinci luni.

2012 este anul in care investitori mari isi anunta retragerea. Burger King, Kiabi sau Eureko sunt doar o parte dintre companiile care vor sa plece din Romania.

Fuga investitorilor straini, predictibila si inevitabila

Romania, la un pas de a pierde fondurile europene

Accesarea fondurilor europene reprezenta o "supapa" pe care mediul de afaceri se putea baza. Insa, se contureaza, din ce in ce mai bine, scenariul in care Romania ar putea ramane fara bani de la UE din 2013 sau ar putea beneficia de sume foarte mici.

Reprezentantii Comisiei Europene au transmis ambasadorului Romaniei la UE ca au constatat ca planul de masuri pentru cresterea absorbtiei de fonduri europene a esuat, ca autoritatile de executie refuza asistenta institutiilor financiare si ca administratia e "paralizata" in actualul context national.

Cauzele care au adus Romania in aceasta situatie sunt lipsa de informatii pentru cei care vor sa acceseze fonduri europene si lipsa de experienta a consultantilor din acest domeniu, sustin specialistii.

Romania are toate sansele sa ramana fara fonduri europene. Poate chiar din 2013

Ce ne asteapta

Viitorul nu se anunta unul roz pentru Romania. Instabilitatea politica va mai continua, de vreme ce niciunul din posibilele rezultate de la referendum nu se anunta avantajos pentru economia romaneasca.

In cazul in care Traian Basescu, presedintele Romaniei, vom reveni, cel mai probabil, la situatia de dinainte de suspendare, cand premierul si presedintele nu au reusit sa gasesca o cale de mijloc pentru a mentine stabilitatea de care au nevoie investitorii.

In cazul in care presedintele suspendat va fi demis, Romania se va pregati de alegeri, prin urmare, nu va fi liniste, cel putin pana la alegerile anticipate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie instabilitate politica, #lista probleme economice Romania, #probleme economice 2012, #instabilitate politica mediu de afaceri , #Economie politica