Romania in 2050: "Cantina" europenilor in plina criza alimentara?

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 23:00
5634 citiri
Romania in 2050: "Cantina" europenilor in plina criza alimentara?

Criza alimentara a lovit intreaga lume, iar state dezvoltate precum Germania, Franta si Anglia asteapta ajutoarele alimentare din partea Romaniei. Devenit intre timp o forta economico-financiara, statul-roman s-a transformat in "cantina" care hraneste statele europene.

Acesta este scenariul unei Romanii dezvoltate peste 40 de ani, tablou conturat de politicienii Mircea Diaconu si Silviu Prigoana, pe de o parte si consultantul financiar Niels Schnecker, pe de alta parte.

"Daca vom juca cartea mancarii, atunci vom face jocuri mari in regiune. Peste 40 de ani, ca natie, vom semana cu Olanda, Elvetia sau Austria din prezent", crede politicianul Mircea Diaconu.

Cu creativitatea exuberanta specifica unui actor, Mircea Diaconu si-a conturat propriul scenariu pentru Romania urmatoarelor patru decenii. In opinia acestuia, inevitabilul necesar se va intampla: statul roman va intra in marea familie a SUE si va adopta moneda unica.

"Vom juca un rol foarte important pentru ca avem resurse imense incepand de la apa, trecand prin agricultura si ajungand la subsol. Daca nu se intampla niciun accident istoric pe traseu, iar "apa Europei" va curge la vale, atunci vom fi si noi o tara europeana cu adevarat, la fel ca celelalte", spune acesta.

Singura conditie, mai spune Mircea Diaconu este aceea de a avea inteligenta si flexibilitate pentru a nu mai cadea in accidente istorice.

Trambulina care va propulsa statul roman la rangul de putere economica ramane agricultura. Consultantul Niels Schnecker priveste spre viitor cu incredere, fiindca Romania "daca isi incordeaza muschii agricoli" are capacitatea de a hrani mai mult de 100 de milioane de oameni.

In scenariul conturat de Niels Schecker, lumea se va afla intr-o profunda criza alimentara in urmatorii 50 de ani, insa potentialul agricol al statului roman ii va permite acestuia sa se transforme intr-o "cantina" care va hrani toate celelalte state europene.

Romania nu are cum sa stea la "masa smecherilor"

"Romania va fi o tara emergenta, cu o dezvoltare economica puternica si cu un ritm de crestere economica foarte puternic. Vom vedea un boom in industria alimentara de la agricultura pana la produsele finite.

In prezent nu intelegem faptul ca daca Romaniei i-a dat Dumnezeu bogatie si hrana inseamna ca are obligatia sa o scoata. Nu ma refer doar la aur ci la bogatiile pamantului. In 40 de ani, vom avea si industrie de prelucrare. Se vor face produse finite din cupru, argint, aur etc", isi continua scenariul consultantul financiar.

Inca un sector care va fi extrem de exploatat in urmatorii 40 de ani este mineritul necarbonifer, care va contribui la dezvoltarea economico-financiara a Romaniei, in viziunea acestuia.

In randul "regizorilor" a intrat si parlamentarul Silviu Prigoana, care este convins ca urmatoarele patru decenii Romania se va bucura de moneda unica europeana si se va tranforma in copia fidela a unor state precum Elvetia, Germania sau Austria.

"La fel va fi si in Romania: legile vor fi respectate, salariile si pensiile vor fi platite la valoarea muncii prestata, vom avea o natalitate scazuta si import masiv de forta de munca necalificata din statele slab dezvoltate", spune acesta.

Cu toate acestea, ochiul critic al lui Silviu Prigoana nu poate sa nu vada si latura negativa.

"Romania nu are cum sa stea la <>. Pentru asta trebuie sa ai energie, resurse, petrol, gaze si otel. Noi nu le mai avem fiindca le-am dat. Marii smecheri cu otelul si petrolul nu ne cheama fiindca se duc austriecii care ne-au luat petrolul.

Noi vom fi unii din cei multi. In SUE vor fi primii cinci cei mai puternici jucatori si noi printre ceilalti 25. Vom fi mai multi, va intra si Croatia, Serbia, probabil si Ucraina, inclusiv Rusia dar numai partea asiatica", spune parlamentarul.

In scenariul lui Silviu Prigoana, "curba vietii" este inevitabila.

Astfel, in urmatoarele decenii va exista din nou un boom imobiliar, insa diferentele vor consta in faptul ca bancile nu vor mai acorda credite cu buletinul, iar metrul patrat de teren nu va avea un cost "umflat".

In plus, Romania va avea sanse din ce in ce mai mari de dezvoltare in energie, industrie si servicii.

"Cu siguranta Romania nu o sa se inchida. Nu poate fi vorba sa stingem lumina cativa ani si sa ne mutam de aici. Ea va exista si peste 40 de ani si peste 400 de ani", spune Silviu Prigoana.

Africa, un stat care merita exploatat

In completarea acestuia, "regizorul" Niels Schnecker aminteste faptul ca in urmatorii 40 de ani, statul roman va avea o a treia generatie post revolutie, care va fi implicata in economie.

"Potentialul uman al Romaniei este foarte mare. Romania nu a inceput inca sa-si exploateze potentialul de imigratie. Ne plangem de emigratia medicilor din Romania, dar niciodata nu am auzit pe cineva care sa-si puna problema: aducem medici din Afganistan? Acest potential va incepe sa functioneze, nu va ramane inert pe veci", crede consultantul.

In plus, absolventii din 2012 ai universitatilor din strainatate se vor intoarce in Romania in urmatoarele doua decenii pentru a explica statului ca tarile africane pot constitui un mare avantaj.

"In momentul de fata China colonizeaza Africa intr-un mod agresiv. Niciodata o singura tara nu poate sa colonizeze toata Africa. Peste 15-20 de ani, niste studenti destepti care invata afara vor veni inapoi in tara si vor explica statului ca a avea tendinte expansioniste in Africa sau in sud-estul Asiei nu este un lucru rau.

Oricat de mult as vrea sa-l critic pe Dinu Patriciu, exista un lucru la care nu poti sa-i gasesti greseala. Acela este legat de faptul ca a investit in Georgia, un lucru extrem de inteligent.

In urmatorii 40 de ani, Romania va fi un jucator major in aceasta zona, continua Niels Schnecker.

Uitandu-se la Romania anului 2012 in comparatie cu cea a Americii, Silviu Prigoana spune ca in statul american exista mult mai multi cetateni americani care dorm in cutii de carton in subsoluri sau in metrou decat in Romania, raportat la numarul de locuitori.

Cu toate acestea, pe viitor state precum SUA, Germania si poate chiar Italia vor creste pe drepturi de proprietate industriala.

"Economia Italiei nu se revigoreaza prin productia industriala ci prin dreptul de proprietate industriala de la designerii de haine, cei de masini, cercetatorii care fac parfumuri etc, nu pe dat cu ciocanu.

Dezvoltarea economica pe ciocan va fi in Congo si Bangladesh. Romania se va smecheri si ii va pune pe alti trantori la munca. Ce esti tu? Pai eu sunt pakistanez. Atunci, ia da tu cu ciocanul. In acest mod vor sta lucrurile.

Deja avem forta de munca necalificata pentru sapat santuri in conditii mai deosebite, aducem oameni din lumea a treia. In prezent, noi nu suntem lumea a treia, ci a doua si un sfert", incheie "regizorul" Silviu Prigoana.

Piesa in care Romania va juca in urmatoarele decenii arata putin diferit in viziunea lui Mircea Diaconu.

"In conditii istorice de normalitate ne vom apropia suficient de mult de statele puternice precum Germania, Anglia, Franta, incat sa zicem ca suntem europeni, dar acolo sunt societati asezate de foarte multa vreme, care nu s-au cutremurat la fiecare 15 ani ca noi".

Cu toate ca Romania nu pare a fi o tara saraca avand in vedere resursele de care dispune, Mircea Diaconu considera ca in prezent cifrele pe care se bazeaza statul roman sunt falsificate din condei.

"Dau un exemplu: cifra de somaj este de 8%. Unde incadram acei 30-40% din populatia Romaniei care nu au lucrat niciodata in viata lor? In toate satele romanesti sunt oameni care nu au lucrat niciodata si care nu au statut de somer, deci nu apar pe statistici", spune Mircea Diaconu, revenind la situatia prezenta a statului roman.

In opinia acestuia, pentru o crestere economica sustenabila, un stat are nevoie de marja de deficit.

Realitatea confirma: Economia Romaniei o va depasi pe cea a Norvegiei in 2050

Cresterea economica a Romaniei in urmatorii 40 de ani va fi comparabila cu a Braziliei, Rusiei sau Turciei, arata un studiu al HSBC, una dintre cele mai mari banci din Europa.

Economia romaneasca era evaluata in 2010 la 56 de miliarde de dolari, insa in 2050 aceasta va ajunge la 377 miliarde de dolari, potrivit calculelor bancii HSBC.

Potrivit aceluiasi studiu, printre economiile care vor inregistra o crestere lenta in urmatoarele patru decenii se afla SUA, Germania, Marea Britanie si Franta.

#romania 2050, #criza alimentara europa, #silviu prigoana, #mircea diaconu politician, #economie romania 2050, #studiu HSBC, #studiu HSBC economie romania , #Economie politica