Ultima versiune a bugetului UE: Agricultura si Coeziunea, castigatori, Competitivitatea, marele perdant

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 11:53
2159 citiri
Ultima versiune a bugetului UE: Agricultura si Coeziunea, castigatori, Competitivitatea, marele perdant

In ultima versiune de buget, propusa de Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, Agricultura si Coeziunea castiga aproape 19 miliarde de euro, in timp ce marele perdant este Competitivitatea, al carui buget s-a redus cu mai mult de 13 miliarde de euro.

Lucrarile summit-ului UE pe bugetul european din perioada 2014 - 2020 s-au suspendat vineri in jurul orei locale 00.30 (ora Romaniei 01.30), pentru ca sefii de stat si de guvern prezenti sa aiba timp sa analizeze noua propunere a presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy.

Summit-ul a inceput joi cu o intarziere de doua ore, la ora locala 22.00, dupa ce intalnirile bilaterale intre liderii statelor membre si Van Rompuy s-au prelungit, scrie Agerpres.

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat joi, inaintea Consiliului European, ca fiecare tara va trebui sa accepte compromisuri, in timpul negocierilor asupra bugetului multianual al Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020 si a dat asigurari ca Germania va avea o atitudine "constructiva".

"Cred ca vom avansa putin, dar ma indoiesc ca vom ajunge la un acord", a fost insa declaratia lui Merkel cand a plecat de la summitul UE.

"Cred ca anumite pozitii sunt inca foarte departe unele de altele", a mai adaugat cancelarul, apreciind totusi ca atmosfera a fost buna in cadrul reuniunii.

Si Francois Hollande s-a aratat mai optimist la inceputul summit-ului, anuntand ca: "vin sa caut un compromis, nu sa dau un ultimatum" si "alaturi de Germania, vom fi, ca intotdeauna, motorul care va permite acest compromis".

Atitudinea presedintelui francez a fost insa mai pesimista in noaptea de joi spre vineri, afirmand ca "cel mai probabil" este ca nu va fi niciun acord asupra bugetului european 2014-2020 la sfarsitul summitului UE, considerandu-se el insusi inca 'nemultumit' de noile propuneri.

Evocand ipoteza esecului negocierilor la sfarsitul acestui summit, Hollande a explicat ca "este cel mai probabil, ceva ce toata lumea" stie.

In legatura cu cele trei puncte principale ridicate de Franta, politica agricola comuna, fondurile de coeziune si rabaturile acordate anumitor tari, eu 'nu sunt inca multumit', a spus Hollande.

Ce declaratii au facut oficialii romani

Presedintele Traian Basescu le-a declarat jurnalistilor, la plecarea de la sediul Consiliului European, la finalul primei zi de negocieri privind bugetul UE 2014-2020, ca "e mai bine afara", precizand ca este de parere ca pana la urma se va gasi o solutie, relateaza Mediafax.

Intrebat care sunt sansele sa se ajunga la finalul acestei saptamani la un consens in randul liderilor din tarile UE privind alocarile bugetului pentru perioada 2014-2020, Basescu a spus ca el crede ca pana la urma se va ajunge la o solutie.

"Sunt multe obstacole, dar cheia este criza, contributorii neti vor sa isi diminueze contributiile, beneficiarii neti si-ar dori sa mentina un buget rezonabil al UE. Aceasta este problema (...) Dar pana la urma trebuie sa ajungem la un acord. Cred ca pana la urma vom gasi o solutie", a spus seful statului.

Premierul Victor Ponta, aflat la Bruxelles pentru reuniunea PES premergatoare Consiliului European, a anuntat ca s-a intalnit cu ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, dar si cu presedintele Traian Basescu, precizand ca sustine in continuare ca seful statului trebuie sa apere interesele tarii.

"A fost o discutie nepublica in care ne-am informat reciproc asupra a ceea a discutat presedintele cu Van Rompuy si ce urma sa discut eu aici cu presedintele Hollande si cu alti prim-ministri (...) Il sprijin pe presedintele Basescu sa aiba o atitudine clara, nu rigida, dar o atitudine ferma si de de aparare a intereselor legitime ale Romaniei referitoare la politica agricola comuna si la politica de coeziune", a spus Ponta.

Premierul a apreciat ca presedintele poate negocia mai bine avand in spate o pozitie ferma a Guvernului si Parlamentului si a precizat din nou ca opinia acestor doua institutii este ca o reducere prea mare din fondurile destinate Romaniei sa nu fie acceptata.

#negocieri buget UE, #cadrul financiar multianual UE, #summit buget UE, #Traian Basescu summit UE, #buget UE 2014 2020, #fonduri europene Romania 2014 2020 , #Economie politica