Topul celor mai bogate tari din lume

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 08:19
8516 citiri
Topul celor mai bogate tari din lume
Qatar, cea mai bogata tara din lume / Sursa foto: Forbes

Qatarul este cea mai bogata tara din lume, din punct de vedere al Produsului Intern Brut. Tara din Golful Persic este urmata de Luxemburg si de Singapore. La polul opus, printre cele mai sarace tari din lume se afla natiuni africane.

Qatarul are un PIB de peste 88.200 de dolari pe cap de locuitor si se afla pe locul al treilea pe plan mondial, la capitolul rezerve de gaze naturale. Statul asiatic a investit puternic in infrastructura pentru a putea lichefia si exporta gazul, una dintre principalele surse de crestere economica, precizeaza Forbes.

Qatarul a atras multe firme multinationale, dar si campusuri ale unor universitati americane. Guvernul investeste masiv in infrastructura, inclusiv intr-un port, un aeroport si intr-o retea de cale ferata, toate noi.

Pe locul al doilea in topul celor mai bogate tari se afla Luxemburg, unde PIB-ul pe cap de locuitor este de 81.000 de dolari.

Luxemburg

Sursa foto: Forbes

Tara in care traiesc 500.000 de oameni a devenit un puternic centru financiar in cea de-a doua jumatate a secolului XX, in mare parte datorita legislatiei stricte privind secretul bancar. Aceasta a asigurat statului o reputatie de paradis fiscal.

Luxemburg este urmat de Singapore, care se dezvolta in principal ca un centru tehnologic. Orasul-tara sta foarte bine si la capitolele productie si finantare. PIB-ul din Singapore se ridica la 56.000 de dolari.

Singapore

Sursa foto: Forbes

Clasamentul celor mai bogate tari din lume a fost realizat de Forbes care a analizat PIB-ul pe cap de locuitor, ajustat la puterea de cumparare pentru 182 de natiuni. Au fost folosite datele Fondului Monetar International din 2010, cele mai recente disponibile.

Publicatia americana precizeaza ca, pentru anumite tari, valoarea PIB-ului a fost estimata. Specialistii Forbes au calculat costul relativ al nivelului de trai si ratele inflatiei, renuntand la socotirea ratelor de schimb, care ar putea denatura adevarata valoare a bogatiei, mai explica Forbes.

Emiratele Arabe Unite

Sursa foto: Forbes

"Sunt cele mai acceptate date, dar exista o serie de probleme care pot transforma comparatiile produselor interne brute ale mai multor tari in rezultate eronate", tine sa precizeze Gian Luca Clementi, un profesor de economie din New York.

Printre aspectele care impiedica o comparatie cu un nivel de acuratete ridicat se numara si modul in care calitatea marfurilor variaza, de la un stat la altul.

"In plus, in unele tari bogatia este distribuita in mod egal, in timp ce in altele situatia este complet diferita", mai arata Clementi. "In Qatar o mare parte din populatie este foarte saraca, dar PIB-ul mare se datoreaza veniturilor obtinute din petrol", sustine profesorul de economie.

Brunei

Sursa foto: Forbes

In afara de Qatar, multe tari din topul celor 15 se bazeaza pe resursele naturale. In Norvegia, de exemplu, care se afla pe cel de-al patrulea loc, stocurile de petrol reprezinta aproximativ jumatate din exporturile tarii.

Statul norvegian este si unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale. In Norvegia, PIB-ul pe cap de locuitor se ridica la 48.000 de dolari, urmat la mica distanta de valoarea PIB-ul pe cap de locuitor din Emiratele Arabe Unite.

Norvegia

Sursa foto: Forbes

Aici, exporturile de petrol si gaze valoreaza 25% din incasarile la bugetul de stat.

Alte tari a caror bogatie se datoreaza resurselor naturale sunt Australia (locul 11), Canada (pe pozitia 14) si Kuweit, care se bazeaza pe rezervele sale de petrol pentru cel putin jumatate din produsul intern brut.

La polul opus, cele mai sarace state sunt cele de pe continentul african. Burundi, Liberia si Republica Congo au o situatie economica si politica fragila si un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor foarte mic. In Burundi acesta este de 400 de dolari, in Liberia ajunge la 386 de dolari, in timp ce in Congo nu trece de 312 dolari.

#top tari bogate, #cele mai bogate tari, #tari bogate resurse naturale , #Economie politica