Vine furtuna pentru economia globala. Investitorii nu mai au incredere in bancile centrale

Luni, 07 Martie 2016, ora 14:00
6387 citiri
Vine furtuna pentru economia globala. Investitorii nu mai au incredere in bancile centrale
Foto: Wikimedia

Raportul trimestrial al Bancii Reglementelor Internationale (BRI) anunta noi pericole la orizont pentru economia globala, fragilitatea echilibrului din pietele financiare lasand loc acumularii unor "nori de furtuna".

Conform ziarului The Guardian, cea mai veche institutie financiara internationala a avertizat si asupra faptului ca investitorii nu mai au incredere in politicile pe care autoritatile le au la dispozitie pentru a depasi momentele critice.

Calmul de dinaintea furtunii

"Tensiunea dintre linistea pietelor financiare si vulnerabilitatile ascunse ale economiei globale trebuie sa se rezolve intr-un anumit moment. In ultimul trimestru este posibil sa fi asistat la inceputul acestui proces", sustine Claudio Borio, seful BRI.

"Nu vom avea parte de trasnete din senin, semnele unui furtuni care se apropie s-au strans de mai multa vreme", a apreciat acesta.

Saptamana a inceput sub auspicii bune pe pietele din Asia, permitand chiar o recuperare a pierderilor suferite in cursul lunii ianuariei, dar raportul BRI avertizeaza ca investitorii sunt ingrijorati de spatiul redus de manevra pe care bancile centrale il mai au in eventualitatea unei noi crize.

"La baza turbulentelor inregistrate recent sta si ingrijorarea crescuta a actorilor din piata fata de optiunile reduse pentru politici de sustinere a cresterii economice.

Cu un spatiu fiscal limitat si politici structurale in mare parte amortite, masurile adoptate de bancile centrale par sa isi fi atins limita", se arata in raport.

Factori perturbatori

Analistii BRI s-au concentrat asupra majoritatii factorilor pertubartori care au creat in ultimele luni conditii pentru o volatilitate ridicata a pietelor financiare de pe glob.

Printre acestia se numara majorarea dobanzii de referinta de pe piata Americana, pentru prima data in ultimii 9 ani, dar si semnele tot mai evidente de descrestere economica a Chinei.

In ceea ce a definit drept o faza secunda a turbulentelor inregistrate in ultimul trimestru, Borio a amintit si temerile investitorilor legate de stabilitatea bancilor internationale, ca si decizia Bancii Japoniei de a introduce dobanda negativa la depozite.

Pretul scazut al petrolului pare sa fi asigurat un fundal prezent pe intreaga perioada a turbulentelor din pietele financiare globale, au mai constata economistii BRI.

Cheia situatiei amenintatoare de acum pare sa fie reprezentata de gradul masiv de indatorare intregistrat in piete, acesta fiind un factor care poate oferi explicatii pentru evolutii aparente fara legatura intre ele, a mai explicat Caudio Borio.

"Pe termen lung, declinul exacerbat al cresterii productivitatii a generat ridicarea gradului de indatorare, lasand prea putin spatiu de manevra pentru politici monetare", a apreciat seful BRI.

Din acest punct de vedere, Borio sustine ca nivelul ridicat al datoriei publice este atotprezent in economia globala, in vreme ce datoria privata pare sa fi crescut in mod alarmant pe pietele emergente.

Liderul Bancii Reglementelor Internationale considera ca supraindatorarea este si un bun indiciu pentru evolutia pietei petrolului din ultima vreme.

"Producatorii de petrol cu datori mari sunt obligati sa tina robinetul deschis pentru a acoperi obligatiile fata de creditori", a mai spus Claudio Borio.

#riscuri economie globala, #criza economica, #politici monetare, #raport Banca Reglementelor Internationale, #Claudio Borio, #supraindatorare economii , #Economie politica