Cea mai mare centrala pe baza de biomasa din tara, construita la Cluj

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 18:21
13389 citiri
Cea mai mare centrala pe baza de biomasa din tara, construita la Cluj

Compania Romita Energie Verde va construi in Romania una dintre cele mai mari microcentrale pe baza de biomasa din Europa de Vest, in urma unei investitii de 41 de milioane de euro, in Cluj.

Noua microcentrala pe baza de biomasa va avea cea mai mare putere din Romania si se va numara printre cele mai importante obiective de acest tip din sud-estul Europei, conform unui comunicat emis de Consiliul Judetean Cluj.

Microcentrala se va intinde pe o suprafata de 22.000 de metri patrati si va fi amplasata in comuna Bontida, localitatea Rascruci, in imediata apropiere a Parcului Industrial Tetarom III din Cluj.

Reprezentantii Consiliului Judetean Cluj s-au intalnit miercuri cu o delegatie de investitori italieni formata din reprezentanti ai unor fonduri de investitii si ai societatii Romita Energie Verde, pentru a discuta despre viitoarea investitie.

Concomitent cu producerea de energie electrica, microcentrala de la Rascruci va produce si energie termica pentru companiile din zona, la un pret care va permite achizitionarea acesteia.

Pentru a produce energie din surse regenerabile, microcentrala de la Bontida va folosi anual 100.000 de tone de biomasa de tip lemn si derivata (resturi de lemn pentru incalzire, rumegus, ramuri de pomi, arbusti, paie etc.).

Cofinantarea acestui proiect este aprobata din fonduri nerambursabile pe Masura 4.2, din cadrul Programului Operational Sectorial (POS) - Cresterea competitivitatii economice, Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi si reprezinta cea mai mare suma acordata pentru o intreprindere mica sau mijlocie in Romania.

Proiectul a primit deja autorizatiile de constructie de la autoritatile locale din Cluj.

Constructia microcentralei va incepe in perioada imediat urmatoare, finalizarea ei realizandu-se in maxim 18 luni de la demararea lucrarilor. In momentul finalizarii ei, aceasta investitie va genera aproximativ 50 de locuri de munca.

Pana in 2020, 20% din energia consumata in Romania trebuie sa provina din surse energetice regenerabile.

Romania, in topul tarilor atractive pentru energie alternativa

Romania s-a mentinut pe locul 13 in topul celor mai atractive tari pentru investitii in sectorul energiilor regenerabile, potrivit unui studiu Ernst & Young prezentat saptamana trecuta.

Cat de atractiva este Romania pentru investitiile in sectorul energiilor regenerabile

Investitii pe baza de biomasa in Romania

Oamenii de afaceri din Romania se orienteaza catre implementarea investitiilor pe baza de biomasa.

Stefan Vuza a atras atentia asupra importantei biomasei, intr-un interviu acordat Ziare.com, iar Jean Valvis a mentionat potentialul urias al terenurilor necultivate din Romania de a produce energie din biomasa, prin cultivarea de plante energetice. Jean Valvis si-a propus sa dezvolte un proiect complex pe baza de biomasa in Insula Calarasi, unde detine 7.800 de hectare concesionate.

In 2009, a fost inaugurata in Romania cea mai mare centrala de cogenerare pe baza de biomasa. Aceasta se afla la Radauti, judetul Suceava, iar investitia, in valoare de 20 milioane de euro, a apartinut firmei austriece Holzindustrie Schweighofer. Centrala are o capacitate totala de 22 MW, din care 17 MW energie termica si 5MW energie electrica.

Societatea CET Govora din judetul Valcea va investi peste 100 milioane de euro in realizarea a doua centrale de cogenerare de inalta eficienta. Valoarea uneia dintre investitii este de 22,5 milioane de euro si implica realizarea unei centrale electrice de cogenerare cu inalta eficienta pe biomasa, denumita ECOCET Govora.

Constructia acestei centrale va dura patru ani si va avea o capacitate de 4,6 MW putere electrica si 18 MW putere termica.

Consiliul Judetean Valcea a aprobat si investitia "Centrala electrica de cogenerare de inalta eficienta pe gaze naturale - Proiect VILCET Energy", cu o valoare totala estimata de aproape 80 de milioane de euro si cu o putere electrica de 120 MW.

Proiectul "Biomasa inlocuieste lemnul de foc", al Fundatiei TERRA Mileniul III a castigat premiul National Energy Globe in cadrul celei mai importante competitii de solutii de mediu, Energy Globe Awards.

Proiectul "Biomasa inlocuieste lemnul de foc" urmareste valorificarea deseurilor agricole si utilizarea lor pentru incalzirea cladirilor din comuna Vlad Tepes, judetul Calarasi. Cu ajutorul unei instalatii de brichetare, deseurile de paie - care in mod normal nu sunt valorificate energetic si sunt arse pe camp - devin o pretiosa materie prima si servesc drept combustibil.

Instalatia poate acoperi intreg necesarul pentru incalzirea celor peste 1.100 de gospodarii ale comunei, ce consuma anual pana la 2.000 de tone de lemn.

#centrala biomasa Cluj, #investitii biomasa Romania, #microcentrala biomasa Bontida, #investitie Romita energie verde, #investitii biomasa , #Energie alternativa