ANEIR: aderarea la zona euro va genera cresterea galopanta a exporturilor

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 20:40
1327 citiri
ANEIR: aderarea la zona euro va genera cresterea galopanta a exporturilor
Sursa: novinite.com

Exporturile vor creste cu cel putin 50% in tarile din zona euro, odata cu aderarea Romaniei la acest spatiu, iar exportatorii si importatorii nu vor mai privi zilnic la cursul de schimb pentru a-si intocmi planurile de afaceri, a declarat luni secretarul general al ANEIR, Mihai Ionescu.

"A fost o discutie intr-un cadru largit la care au participat reprezentantii Guvernului, reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, din partea sindicatelor si din partea mediului de afaceri. Subiectul a fost acela de a ne pronunta daca ne mentinem angajamentul legat de 2015, data care ne-am propus-o pentru intrarea in zona euro. Si, in unanimitate, cu totii am sustinut ca Romania trebuie sa-si mentina acest angajament privind anul 2015", a mentionat secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, dupa reuniunea comitetului interministerial pentru trecerea la euro.

Ionescu a precizat ca, in ceea ce il priveste, a sustinut ca trebuie sa tintim catre zona euro si sa aderam chiar mai devreme de 2015, in primul rand pentru faptul ca exportul Romaniei este legat de spatiul european in proportie de 70%. In consecinta, intrarea in zona euro ar insemna scaparea exportatorilor romani si importatorilor de stresul valutar, dar si o crestere de cel putin 50% a volumului vanzarilor in spatiul zonei euro, precizeaza Mihai Ionescu.

Acesta a mentionat ca un al treilea argument consta in faptul ca, in acest moment, zona euro trece printr-o perioada dificila. Asadar, "daca ar veni o cerere din partea Romaniei suntem siguri ca ar prevala, asa cum s-a intamplat si cu alte tari care nu erau atat de pregatite tehnic sa intre in zona euro si au fost totusi acceptate", a mai spus ecretarul general al ANEIR.

Romania isi mentine tinta de aderare la euro pentru anul 2015 - este concluzia care s-a degajat in cadrul sedintei comitetului interministerial pentru trecerea la euro, ce a avut luni la BNR, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

#crestere exporturi zona euro, #Romania zona euro , #Exporturi