CE ar putea permite Romaniei sa reia exporturile de carne de porc

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 16:14
1191 citiri
CE ar putea permite Romaniei sa reia exporturile de carne de porc

Comisia Europeana (CE) ar putea permite Romaniei sa reia exporturile pe piata UE de carne si produse din carne de porc fabricate in Romania, la cererea adresata de autoritatile romane in luna iunie, aceste operatiuni fiind interzise din 2003, din cauza pestei porcine, precizeaza Mediafax.

"In perioada urmatoare vor mai avea loc inspectii comunitare in Romania, pentru a urmari in continuare evolutia pestei porcine clasice, dupa oprirea vaccinarii. De rezultatele acestor controale va depinde luarea unei decizii favorabile de catre Comisie, in ceea ce priveste reluarea comertului cu carne de porc si produse romanesti din carne de porc pe piata intracomunitara", se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE).

Permiterea livrarilor de carne de porc produsa la nivel local reprezinta o etapa necesara pentru liberalizarea totala a comertului, inclusiv posibilitatea comercializarii de porci vii pe piata europeana.

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc, provenind de la firme romanesti pentru piata UE, au fost interzise din anul 2003, deoarece Romania folosea pentru eradicarea pestei porcine clasice vaccinarea porcilor.

In anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, interdictia impusa firmelor romanesti privind livrarile de carne de porc, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control.

La sfarsitul anului 2009, Romania a primit aprobarea Comitetului Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala prin care unitatile de procesare a carnii de porc provenita din zonele europene oficial libere de pesta porcina clasica sa poata livra pe piata unica europeana produse purtand marci romanesti.

Conditia necesara aprobarii acestora a fost capacitatea de a asigura trasabilitatea carnii materie prima si a productiei destinate exportului.

#carne, #exporturi, #pesta, #porc, #porcina , #Exporturi