Cresterea exporturilor Romaniei in 2012 depinde de Oltchim si Ford

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 16:28
2265 citiri
Cresterea exporturilor Romaniei in 2012 depinde de Oltchim si Ford

Exporturile Romaniei ar putea depasi in acest an pragul de 50 miliarde euro, insa atingerea acestei valori este conditionata de clarificarea situatiei de la Oltchim Ramnicu Valcea si de mentinerea angajamentelor Ford, spun reprezentantii Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

La finele anului trecut, ANEIR preconiza pentru acest an exporturi de 50 miliarde euro.

In urma crizei economice, Romania a pierdut circa 6.000 de exportatori, anunta ANEIR.

In 2008, primele locuri la export erau ocupate de sectoarele metalurgie, petrochimiei si industriei usoare. In 2012 insa, exporturile companiilor care activeaza in aceste domenii s-au redus semnificativ.

IMM-urile, factor al cresterii exporturilor

In luna decembrie 2011, exportatorii romani s-au situat pe primul loc in competitia cu tarile europene in privinta recuperarii din criza.

"La aceasta reusita au contribuit si IMM-urile, chiar daca in topul exportatorilor directi IMM-istii sunt nesemnificativi. Din cei 17.500 de exportatori, 1.000 de exportatori fac 85% din exportul tarii, iar restul au activitati nesemnificative fata de marile companii", a spus Ionescu.

Ionescu recomanda exportatorilor sa isi calculeze preturile la un curs de 4,4 lei/euro si importatorilor la 4,2 lei/euro si spune ca BNR a devenit un aliat al exportatorilor.

Anul trecut, exporturile Romaniei au totalizat 45,01 miliarde euro, in crestere cu 20,5%.

In primele sapte luni ale anului in curs exporturile au insumat 26,09 miliarde euro, in urcare cu 0,9% fata de aceeasi perioada din 2011.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca privatizarea Oltchim va fi reluata anul viitor, el spunand ca dupa ce se va constata ca asa-zisul castigator, Dan Diaconescu, nu a avut nici bani, nici intentia de a deveni actionar majoritar, statul va aproba un plan de masuri pentru combinat.

Ponta: Pregatim o privatizare de succes pentru Oltchim, anul viitor LIVE TEXT

In ceea ce priveste Ford, compania a inceput in acest an constructia modelului B-Max la Craiova, estimand pentru 2012 productia a circa 60.000 de unitati, aproape toate destinate pietelor externe.

Ford a demarat productia B-MAX la Craiova. Va produce un motor in plus

Ford estimeaza ca va produce 400 - 500 de vehicule B-Max pana la finele primului trimestru al anului viitor.

Cate masini B-Max vrea sa vanda Ford in Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania exporturi, #Oltchim exporturi Romania, #Ford exporturi Romania , #Exporturi