Cum a reusit Rusia sa devina atractiva pentru oamenii de afaceri din Romania

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 12:30
2404 citiri
Cum a reusit Rusia sa devina atractiva pentru oamenii de afaceri din Romania

Piata ruseasca ofera exportatorilor romani oportunitati de afaceri similare cu cele din zona comunitara, gratie unui acord incheiat cu Kazakhstan si Armenia, care uniformizeaza conditiile specifice pe care le solicita aceste tari.

Rusia poate fi un partener de afaceri dificil si imprevizibil, insa chiar si asa, interesul oamenilor de afaceri romani este in crestere pentru aceasta destinatie, datorita puterii de absorbtie a pietei, prea putin atinsa de criza economica. Pe de alta parte, in contextul unui an al recordurilor in ceea ce priveste exporturile Romaniei, concurenta este tot mai apriga in zona comunitara, o piata care inca se reface dupa socurile economice din ultimii ani.

In primele noua luni ale anului, valoarea totala a exporturilor Romaniei s-a ridicat la 36,5 miliarde de euro, din care 25,5 miliarde de euro au reprezentat expedierile intracomunitare de bunuri, iar 11 miliarde de euro cele extracomunitare. Este primul an de dupa Revolutie, in care ponderea exporturilor in Europa scade sub 70% din total, potrivit datelor INS.

Numarul exportatorilor a scazut fata de anii trecuti, de la 21.071 in 2012, la 18.325 de firme in 2013, dintre care 15.421 au exportat in UE, iar 6.199 in afara zonei comunitare.

Principalii parteneri europeni la export au fost in 2013 Germania (19%), Italia (11,7%), Franta (6,8%), iar din afara zonei comunitare, Turcia (5,4%), Federatia Rusa (2,8%) si SUA (1,8%), urmand Ucraina, Republica Moldova si Serbia.

Rusia isi face zona ei "comunitara", impreuna cu Kazakhstanul si Armenia

Totusi, cea mai mare crestere a exporturilor a fost inregistrata pe piata ruseasca (133,6%), gratie oportunitatilor pe care le ofera oamenilor de afaceri romani. Si mai este loc de crestere, avand in vedere ca interesul pentru pietele "exotice" se mentine, din cauza concurentei foarte mari de pe piata europeana.

"Am vandut in Austria si Germania, dar realizam un profit de doar cateva sute de mii de euro, pentru ca era vorba mai curand de o materie prima, nu de un produs finit. Acum, cand incercam sa il exportam la borcan, neamtul intreaba: 'dar noi cum sprijinim piata noastra locala, daca va luam produsul si il punem direct pe raft?'", a argumentat Bibiana Stanciulov, directorul Sonimpex, motivul pentru care a decis sa contracteze fonduri europene pentru promovarea Magiunului de Topoloveni pe piete extracomunitare, precum Dubai, SUA, Rusia si Elvetia.

Rusia reprezinta un partener dificil si imprevizibil, avand exemplul interdictiei exporturilor de carne de porc sau a boicotarii vinurilor moldovenesti, insa puterea de absorbtie a acestei piete este imensa.

"Piata ruseasca este absorbanta si deschisa inclusiv importurilor de carne, desi exista cateva restrictii de care exportatorii romani trebuie sa tina cont. In plus, exista sperante si pentru reluarea exportului de carne de porc", a declarat pentru Business24, Cristian Ionescu, director general al Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Marele dezavantaj al pietei rusesti este reprezentat de conditiile speciale pe care le solicita importatorilor si care difera de cele ale Uniunii Europene.

"Acolo este o piata mai deosebita. Sunt anumite grade de acceptare, trebuie indeplinite niste conditii tehnice si de mediu diferite de cele solicitate in zona comunitara. Este vorba de niste avize si certificate sanitaro-veterinare mai ample", a explicat reprezentantul CNIPMMR.

Totusi, efortul adaptarii la o astfel de piata se amortizeaza, daca luam in considerare acordurile incheiate cu Kazakhstan si Armenia, pentru uniformizarea acestor conditii, creand astfel un fel de "piata unica", ce ofera o serie de facilitati partenerilor comerciali.

"Facilitatile vamale se ofera pentru cantitate, pentru transport si pentru destinatia exporturilor. Fiecare zona are anumite reguli economice, dar se pot scoate niste certificate speciale care ofera posibilitatea exportatorilor sa se descurce mai usor pe aceasta piata, deoarece nu mai trebuie sa reinnoiasca avizele sau sa plateasca de mai multe ori transportul si exista si facilitati in ceea ce priveste depozitarea", explicat Ionescu.

Seminar de informare pentru exportatori

CNIPMMR, in parteneriat cu Camera de Comert Bilaterala Romano-Rusa, cu sprijinul Ambasadei Federatiei Ruse, al Ministerului Afacerilor Externe si al Ministerului Economiei, avand in vedere si rezultatele lucrarilor Comisiei Mixte Romano-Ruse, desfasurate in acest an la Bucuresti, vor organiza in data de 28 noiembrie 2013, seminarul cu tema "Marfurile romanesti din nou pe piata Rusiei".

Scopul seminarului este acela de a da agentilor economici informatii practice, referitoare la noile oportunitati ce se deschid in urma desfasurarii lucrarilor comisiei romano-ruse si a trendului de construire a unor relatii economice pragmatice cu Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#exprturi Romania, #exporturi rusia, #exporturi ue , #Exporturi