Cursul de schimb, mai putin important pentru exportatori

Duminica, 03 Iunie 2012, ora 13:07
1514 citiri
Cursul de schimb, mai putin important pentru exportatori

Nivelul cursului de schimb nu este la fel de important pentru exportatori precum situatia tarilor in care exporta si a partenerilor directi, sustine secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Parvan.

Parvan a declarat ca nivelul cursului de schimb este important pentru exportatorii care au incasari in perioada imediat urmatoare, dar pentru cei care au incasari peste sase luni nu conteaza, citeaza NewsIn. Declaratiile vin in contextul deprecierii monedei nationale, despre care s-a mentionat ca ii bucura pe exportatori datorita faptului ca au costuri de productie mici din cauza unei monede slabe, si profituri mari datorita unui euro scump.

"Pentru exportatori, determinant este cursul economiei din zonele in care ei au relatii comerciale. Daca nu merge zona euro, degeaba este cursul 7 lei pentru un euro pentru ca nu mai vin comenzi. Importanta este situatia economiei din zonele in care exportatorii au activitate si situatia partenerilor directi, cursul vine abia pe locul trei", a spus Cristian Parvan.

Si presedintele asociatiei, Florin Pogonaru, declara ca nivelul actual al cursului este bun pentru exportatori.

"Sigur ca face bine acest curs pentru export, ca toata Europa se uita ca datorita devalorizarii monedei euro sa avem un moment de optimism, dar instabilitatea legata de Grecia este un pret mult prea mare pe care il platim si un risc mult prea mare" a spus Florin Pogonaru.

Pogonaru mai spune ca oamenii de afaceri au inceput deja sa lucreze cu noul curs de schimb, insa o revenire la cursul mai mic ar insemna o stabilizare a situatiei din Grecia. "O revenire ar insemna stabilizarea situatiei din Grecia, astfel nu iti este frica pentru ca primesti altceva in schimb, primesti stabilitate in schimbul inrautatirii cursului pentru exportatori", a mentionat Pogonaru.

Cu toate ca e imposibil de stabilit care este cursul ideal pentru exportatori, un nivel la care apar instabilitati in piata este de 4,5 lei/euro.

"Problema e ca sa existe un raport intre curs si exportator, care sa coboare leul pana la un nivel care sa nu aduca prejudicii pietei interne. Din aceste motive de rea organizare, suntem dependenti de piata straina nu doar la export, ci si la import. La un leu slab apare o ridicare de preturi", a declarat economistul Mircea Cosea pentru Business24.

El mentioneaza, de altfel, ca de la un curs 4,5 lei/euro, lucrurile degenereaza si nu mai pot fi promovate exporturile in conditiile in care cursul aduce daune importante pietei interne si celor care au credite in valuta, puterea de cumparare a romanilor fiind afectata.

#curs valutar leu euro, #curs valutar exportatori, #avantaje curs valutar exportatori , #Exporturi