Deficitul balantei de plati in scadere. Cu un ochi radem, cu altul plangem - analisti

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 12:20
1394 citiri
Deficitul balantei de plati in scadere. Cu un ochi radem, cu altul plangem - analisti

Deficitul contului curent al balantei de plati a scazut in primele 4 luni cu 23,7%, la 1,23 miliarde de euro. Anailstii economici considera ca acest lucru nu ar trebui sa ne bucure prea mult, pentru ca scaderea a avut loc pe fondul recesiunii economice, nu pe baza cresterii exporturilor.

Contul curent al balantei de plati a avut in primele patru luni un deficit de 1,23 miliarde euro, in scadere cu 23,7%, dupa majorarea excedentului transferurilor curente, transformarea deficitului balantei serviciilor in excedent si reducerea deficitului balantei veniturilor.

Politica monetara a BNR - factor important

Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca politica monetara aplicata de Banca Nationala a Romaniei este una dintre cauzele pentru care deficitul de cont curent al balantei de plati a fost mai mic in primele trei luni din acest an.

El spune ca incercarile BNR de a mentine in cote normale cursul de schimb valutar, eficiente pentru importuri si exporturi, au reusit sa mai echilibreze deficitul.

Mircea Cosea sustine ca un alt motiv pentru care deficitul este redus, si care nu ar trebui sa ne bucure prea mult, il reprezinta scaderea economiei, per ansamblu, si diminuarea relatiilor economice cu zona centrala a Europei.

El spune ca si importurile si exporturile au scazut, insa, in general, o recesiune se manifesta printr-o scadere a importurilor, iar atunci nivelul lor este normal sa fie redus. Pe de-o parte, spune Cosea, a scazut importul de bunuri de larg consum, dar si cel de bunuri de capital.

Intreprinzatorii nu mai au curaj sa investeasca

Economistul spune ca, o a treia cauza care a dus la reducerea deficitului tine de lipsa de motivare a sectorului economiei reale. "Economia reala a avut foarte mult de suferit in ultimul timp, mai ales sectorul privat, care dinamizeaza economia", a declarat specialistul.

Mircea Cosea sustine ca activitatea companiilor din sectorul privat s-a restrans foarte mult, iar apetitul si curajul investitorilor si intreprinzatorilor romani de a dezvolta o afacere este mai mic, deci si relatiile lor pe import si export s-au miscorat. "Interesul pentru modernizare si retehnologizare a fost mult mai mic, motiv pentru care importurile au scazut si ele. Deci, cu un ochi radem, cu celalalt plangem", a declarat economistul.

Cosea spune ca reducerea deficitului poate fi evaluata ca fiind pozitiva, insa in spatele acestei scaderi, care la suprafata este pozitiva, se ascunde, de fapt, o problema de recesiune si de "inchistare" a activitatii economice la nivelul dezvoltarii si al investitiilor de capital.

Economistul spune ca exista si o cauza conjuncturala a reducerii deficitului, pentru ca, incepand cu lunile aprilie-mai, importul de produse agro-alimentare in Romania scade. El spune acest fenomen are loc la legume si fructe, in principal datorita conditiilor meteo, care duc la cresterea productiei.

"Nu sunt cauze care sa ne duca la o bucurie foarte mare, si nici nu putem spune ca a avut loc o scadere a deficitului pe baza cresterii exporturilor, ci este mai degraba o echilibrare a balantei de plati, prin micsorarea importurilor", concluzioneaza Mircea Cosea.

Romania nu are conditii de dezvoltare

Economistul spune ca, in cazul in care trendul de reducere a deficitului se mentine, mai ales in contextul economic al acestui an, Romania va intampina probleme reale. "Nu avem conditii de dezvoltare, deci nici conditii de crestere, iar asta inseamna ca deficitul nu se va reduce datorita unei mai mari participari romanesti pe piata europeana, ci printr-o reducere a importurilor", a mai spus specialistul.

In acceptiunea lui Mircea Cosea, reducerea importurilor inseamna stagnarea modernizarii si a cresterii productivitatii, reducerea importului de capital, scaderea de importuri de bunuri de larg consum.

Analistul economic Aurelian Dochia a declarat pentru Business24 ca tendinta de reducere a deficitului balantei de plati se manifesta de mai multa vreme, iar cea mai spectaculoasa miscare in acest sens a avut loc in anul 2009. Atunci, sustine analistul, deficitul s-a contractat brusc si a coborat sub 5% din Produsul Intern Brut.

Deficit mic, nevoie redusa de finantare

Insa, in prezent, miscarile sunt de o amploare mult mai mica, sustine Dochia, dar exista un aspect pozitiv al acestei evolutii: deficitul este mic, iar nevoia de finantare a lui este redusa.

Pe de alta parte, sustine Dochia, deficitul a scazut in conditiile in care, exporturile, in ultima vreme, nu au mai avut dinamica de acum cativa ani, iar importurile sunt cele care au facut ca deficitul sa inregistreze o scadere.

Faptul ca deficitul este scazut, pe aceasta perioada de criza, ar trebui sa ne bucure, este de parere analistul economic. Aurelian Dochia este ferm convins ca deficitul va inregistra o scadere continua pana la sfaristul anului, pentru ca intrarile de capital vor continua sa fie scazute.

#deficit cont curent, #balanta de plati, #deficit importuri, #criza zona euro, #recesiune economica Romania , #Exporturi