Exportam armament de 120 de milioane de dolari in 2017. Guvernul american, principalul client

Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 20:28
4899 citiri
Exportam armament de 120 de milioane de dolari in 2017. Guvernul american, principalul client
Foto: Pixabay

Romarm estimeaza pentru acest an exporturi in urcare cu 20%, la 120 de milioane de dolari, precum si o crestere a ponderii livrarilor pentru piata interna la 15%, de la 5% anul trecut, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul general al companiei, Gheorghe Stoica.

"Pentru anul 2017 avem o prognoza pentru vanzari la export de 120 de milioane de dolari, in crestere cu 20% fata de anul trecut, iar pentru piata interna am trecut de 10% in primul semestru. Deci, creste si ponderea pietei interne si este de asteptat sa creasca in continuare in perioada urmatoare. Depinde si de noi, pentru ca sunt convins ca la nivel politic se vor aloca atati bani pentru industria romaneasca cat putem sa luam", a spus Gheorghe Stoica.

Potrivit acestuia, majoritatea exporturilor, respectiv 80%, a avut ca si cumparator Guvernul american.

Stoica a precizat ca, in 2017, compania Romarm se asteapta la exporturi de 120 de milioane de dolari si livrari pentru piata interna in valoare de 20 de milioane de dolari. Cea mai mare pondere a produselor vandute de Romarm este de tip Est.

In alta ordine de idei, directorul general al Romarm a anuntat ca uzina de la Resita, aflata in conservare, ar putea participa la un program de reparatii pentru produsele fabricate in trecut, chiar dupa 1990, livrate de aceasta armatei.

Programul ar permite o deconservare si repunere in functiune a liniilor, iar aici ar putea fi realizate tunuri pentru transportoarele blindate pe care Romania vrea sa le achizitioneze pentru inzestrarea armatei.

De asemenea, Fabrica de pulberi de la Fagaras a inceput, de curand, sa lucreze pe partea de explozivi, dupa ce si-a inchis activitatea in 2008.

In plus, Gheorghe Stoica a declarat ca la Cugir a fost lansat in trecut un program pentru realizarea unei arme de asalt de calibru 5,56, standard NATO, care "a mers pana la un moment dat", cand i-a fost oprita finantarea.

Rezultatele obtinute atunci ar putea fi fructificate prin realizarea unei arme de asalt cu care compania se va prezenta la licitatiile ce se vor organiza pentru inzestrarea armatei, a mai spus el.

Romarm are 15 filiale, 6.200 de angajati si produce de la armament si munitie mica de infanterie pana la blindate, rachete si proiectile de artilerie.

#export arme Romania, #armament romanesc , #Exporturi