Exporturile de incaltaminte au crescut cu 5,23% in patru luni

Luni, 12 August 2013, ora 12:14
2164 citiri
Exporturile de incaltaminte au crescut cu 5,23% in patru luni

Livrarile pentru export ale industriei romanesti de pielarie si marochinarie au depasit o jumatate de miliard de euro, dupa primele patru luni din 2013 marcand o crestere de 5,23% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor asociatiei patronale de profil "Sfera Factor".

"In primele patru luni din 2013, exporturile au avansat intr-un ritm fara precedent in ultimii ani, ajungand la nivelul de 517,864 milioane euro, respectiv, o crestere de 5,23%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, prefigurand astfel un 'next season' excelent pentru conturile producatorilor romani", a declarat presedintele asociatiei patronale, Angela Vasiliu Dimitriu.

Performanta este reflectata si de faptul ca exportul net (export-import) este mai mare cu 10%, comparativ primele patru luni din anul precedent. La sfarsitul lui 2012, acelasi indicator inregistra un minus de 9%, fata de cifrele anului 2011, exporturile consemnand un declin semnificativ, aproape 90 milioane euro.

"Cu adevarat remarcabil, este faptul ca producatorii romani din sector au consolidat in ultimul timp un adevarat brand de tara, produsele sub marca proprie fiind tot mai apreciate pe pietele externe", a subliniat Angela Vasiliu Dimitriu.

Productia in lohn ramane la un nivel semnificativ

In prezent, lohnul reprezinta circa 60% din totalul productiei interne de incaltaminte, confectii si accesorii din piele, iar patronatul considera ca aceasta situatie este favorabila industriei din mai multe puncte de vedere.

"In ciuda faptului ca nu aduce profituri substantiale, lohnul a mentinut locurile de munca inalt calificate dintr-un sector cu traditie si a asigurat resursele financiare necesare cresterii competitivitatii producatorilor autohtoni. Cei care au inteles sa investeasca in tehnologie si in propriile colectii, si au profitat de sprijinul Asociatiei pentru prezenta la targurile expozitionale internationale, au dobandit astazi recunoasterea pe piete unde fie nu am existat pana acum, fie le-am redescoperit dupa multi ani de absenta, asa cum sunt pietele Federatiei Ruse si ale fostelor state sovietice", a precizat Dimitriu.

In opinia sa, cresterea puternica a exporturilor prefigurata pentru 2013 isi afla explicatia in faptul ca antreprenorii au reusit ca, dupa o perioada in care sectorul s-a restructurat masiv, sa dezvolte unitati de productie flexibile, capabile sa urmeze tendintele externe, si chiar sa-si puna amprenta asupra creatiilor de gen, prin colectii proprii.

Pe de alta parte, a existat o conjunctura favorabila, care a readus industria locala de incaltaminte si marochinarie in atentia contractorilor internationali. Criza mondiala determinat o reconsiderare a ofertei producatorilor romani in privinta comenzilor pentru serii cu volume mai mici sau exclusiviste. Prezenta articolelor manufacturate in Romania este reflectata de cifre cu multe zerouri contabilizate pe piata americana si canadiana sau, in premiera, in statele din Zona Golfului si Australia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#export incaltaminte Romania, #industrie incaltaminte Romania, #industrie marochinarie Romania, #productie pantofi lohn , #Exporturi