Exporturile din zona euro au crescut cu 2,4% in iunie, datorita Germaniei

Vineri, 17 August 2012, ora 14:20
1159 citiri
Exporturile din zona euro au crescut cu 2,4% in iunie, datorita Germaniei

Exporturile in zona euro au crescut pentru a doua luna consecutiv, mai ales datorita Germaniei, pe masura ce companiile incep sa se orienteze catre tarile emergente pentru a compensa cererea in scadere de acasa.

Exporturile celor 17 tari din zona euro au inregistrat o crestere de 2,4% fata de luna mai, cand au castigat doar 0,4%, arata statisticile UE. Importurile au stagnat in aceasta perioada, iar excedentul comercial s-a marit la 10,5 miliarde de euro de la 6,8 miliarde euro, scrie Bloomberg.

Economia Europei s-a contractat cu 0,2% in al doilea trimestru al anului, dupa ce masurile de austeritate au impins sase tari membre in recesiune, inclusiv Italia si Spania. Pe masura ce consumatorii casnici, dar si cei comerciali, incep sa reduca din cheltuieli, exportatorii incep sa se bazeze pe pietele asiatice pentru a-si creste veniturile.

"Zona euro trece printr-o recesiune moderata. Dinamica de crestere economica globala a incetinit, dar exporturile vor continua sa sustina cresterea pana la un anumit punct in a doua jumatate a anului", a spus Alexander Krueger, economist sef al Bankhaus Lampe KG.

Exporturile Germaniei au crescut cu 6,6% in iunie, pana la 40,9 miliarde de euro, in timp ce importurile au avansat cu 1,5%. In Italia, exporturile au crescut cu 2 procente in aceasta perioada, in timp ce in Franta si Spania avansul a fost de doar 1%, respectiv 1,4%.

Economia zonei euro s-ar putea contracta cu 0,2% in al treilea trimestru inainte de a reveni pe crestere la finalul anului, arata estimarile analistilor Bloomberg. Euro s-a depreciat cu 2,7% fata de dolar in ultimele trei luni pe masura ce situatia s-a inrautatit in zona.

In Romania, conform datelor INS, exporturile au scazut in luna iunie fata de aceeasi luna a anului 2011 cu 1,2% la valorile exprimate in euro, dar au crescut cu 5,7% la cele in lei, din cauza diferentelor de curs valutar.

Germania: Ritmul de crestere al exporturilor se va injumatati in 2012

Exporturile au crescut in primul semestru. Cat ajuta cursul valutar?

#export zona euro, #export zona euro iunie, #exporturi germania , #Exporturi