Exporturile Elvetiei au atins o valoare record in 2014

Marti, 03 Februarie 2015, ora 12:30
1971 citiri
Exporturile Elvetiei au atins o valoare record in 2014
Foto:tion.ro

Cererea globala pentru bunuri produse in Elvetia a crescut cu 3,5% anul trecut iar valoarea exporturilor elvetiene (in principal produse chimice, farmaceutice si ceasuri) a atins nivelul record de 208,3 miliarde de franci (224 miliarde de dolari), depasind precedentul record stabilit in 2008, potrivit datelor publicate marti de Administratia Vamala din Elvetia, transmite Reuters.

In contrast, importurile in Elvetia au stagnat in 2014 ceea ce inseamna ca Elvetia a inregistrat anul trecut un surplus record al balantei comerciale de 30 de miliarde de franci, potrivit Agerpres.

Mai mult de jumatate din exporturile Elvetiei (120,7 miliarde de franci) au mers in Europa, in crestere cu 3% comparativ cu 2013. Un avans similar s-a inregistrat in cazul exporturilor spre Asia (45,3 miliarde de franci).

Pe categorii de produse, exporturile de produse chimice si farmaceutice, care s-au ridicat la 85,3 miliarde de franci sau 415 din totalul exporturilor Elvetiei, au crescut cu 5% anul trecut in timp ce exporturile de ceasuri si-au continuat cresterea cu 1,9%.

Publicarea acestor cifre vine intr-un moment in care industria de export a Elvetiei se pregateste sa faca fata efectelor negative ale aprecierii francului. Pragul minim al cursului de schimb de 1,20 de franci pentru un euro, practicat de Banca Nationala a Elvetiei (SNB) din 2011, i-a protejat pe exportatorii elvetieni de efectele unei monede puternice in ultimii trei ani. Insa in data de 15 ianuarie 2015 SNB a anuntat in mod surprinzator ca renunta la pragul minim, ceea ce a condus la aprecierea cu 30% a francului in raport cu moneda euro, o lovitura pentru exportatorii elvetieni care isi vand majoritatea produselor in zona euro.

#exporturi Elvetia valoare record, #cerere globala bunuri Elvetia , #Exporturi