Exporturile romanesti isi vor domoli ritmul de crestere in 2012

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 15:19
1410 citiri
Exporturile romanesti isi vor domoli ritmul de crestere in 2012

Ritmul de crestere a exporturilor romanesti va scadea, in 2012, la 10%, a estimat, miercuri, secretarul general al Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu.

"Anul 2012 nu va mai ramane la acelasi ritm de dezvoltare a exporturilor, de 25%, cum a fost in 2011. Previzionam un ritm de crestere de 10%, ceea ce inseamna un plus de 4 - 5 miliarde de euro comparativ cu anul trecut", a spus Ionescu.

Potrivit acestuia, 2012 se anunta a fi un an cu probleme pentru economia mondiala si, in special, pentru zona euro, care reprezinta 75% din relatia de export a Romaniei. Cu toate acestea, exportatorii romani raman optimisti, dar de un optimism rezervat.

"Chiar daca a plecat Nokia, avem speranta ca investitiile anuntate pentru 2012 vor suplini aceasta pierdere. Per total, balanta comerciala se va mentine, speram chiar ca se va imbunatati, deoarece Nokia avea un aport de 150 de milioane euro de la balanta comerciala a Romaniei. Avem certitudini din partea unor ramuri economice - auto, constructii de masini, industria electronica si electrica, IT - ca golul lasat de Nokia va fi completat. Si, in 2012, vom continua proiectele de promovare a exportatorilor pe pietele extracomunitare", a afirmat Mihai Ionescu.

"Mizam pe cele trei centre de promovare, proiecte private dezvoltate de ANEIR in parteneriat cu Eximbank, doua in Statele Unite si unul in Dakar, in Senegal. De asemenea, dorim sa continuam si expozitia permanenta din Dubai, proiect sustinut de Consiliul de export si cele aproximativ 100 de firme expozante', a mai precizat Mihai Ionescu.

Numarul firmelor exportatoare a scazut cu o treime in 2011

Conform statisticilor ANEIR, numarul firmelor exportatoare a scazut, in 2011, cu o treime comparativ cu anul 2008, cand exportau 24.645 firme.

"Majoritatea firmelor care au iesit de pe piata exporturilor sunt IMM-uri, iar pentru acestea 2012 nu va fi un an bun, pentru ca piata bancara nu da semne pentru o creditare mai curajoasa. Vom folosi, insa, si in mai mare masura, instrumentele de garantare pe care ni le ofera Eximbank, banca care si-a marit de noua ori volumul garantiilor acordate exportatorilor in ultimii trei ani", a adaugat Mihai Ionescu.

In noiembrie 2011, exporturile extracomunitare au crescut cu 14,6%, ceea ce duce, conform previziunilor ANEIR, la o crestere per total a exporturilor de 10% comparativ cu noiembrie 2010.

"In 2012, pentru reusita exporturilor romanesti, mizam in continuare pe stabilitatea cursului de schimb, care va fi principalul motor de crestere. Mai exact, speram sa avem un curs relativ stabil de 4,1 - 4,3 lei/euro, cu abateri cat mai mici", a precizat secretarul general al ANEIR.

#aneir, #scadere exporturi 2012, #exporturi romanesti 2012, #rata crestere exporturi, #firme exportatoare , #Exporturi