Exporturile Romaniei vor creste cu 50% pana in 2015

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 14:35
1288 citiri
Exporturile Romaniei vor creste cu 50% pana in 2015

Exporturile romanesti ar putea creste, anual, in medie, pana in 2015, cu 12-15%, ajungand la un nivel de peste 50% comparativ cu prognoza pentru 2011, de 38 de miliarde de euro, principalele sectoare vizate fiind cele de materii prime, IT, turism, industria low-carbon si energii regenerabile, precizeaza NewsIn.

"Romania nu este dominanta in fluxurile internationale cu bunuri, aflandu-se intr-o zona periferica in ceea ce priveste intensitatea schimburilor comerciale, la fel ca celelalte state mici si mijlocii.

Estimez ca pana in 2015 exporturile sa creasca, in medie, anual, cu 12-15%. Practic vorbim de o crestere de aproximativ 50% pana in 2015, fata de valoarea estimata in 2011, de 38 de miliarde de euro", a declarat marti Costin Lianu, director in cadrul Directiei de Dezvoltare Export din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

Lianu a precizat ca se afla in pregatire o noua strategie pentru exporturi, aflata in faza de aprobare guvernamentala.

Oficialul MECMA a apreciat ca exportul va fi sustinut pana in 2015 de industriile care vizeaza materiile prime, produsele agroalimentare, cosmeticele si produsele naturale din plante, segmente in prezent putin valorificate, dar cu cel mai mare potential.

Alte domenii cu potential important de crestere sunt IT&C, design, audiovizual, electronica, protectia mediului, inustria low carbon si energiile regenerabile.

De asemenea, Romania ar trebui sa puna accent pe atractivitatile naturale, fiind necesara o capitalizare a turismului. Un alt punct pozitiv pentru Romania e legat de pozitia geografica: aflandu-se pe fluxul estic-vestic, tara noastra are o sansa pe partea logistica, cu precadere in zona portului Constanta. Lianu a mai spus ca strategia viitoare ar trebui sustinuta si prin dezvoltarea exporturilor companiilor interne, precum si prin dezvoltarea brandurilor romanesti.

"Exportul pe regiuni si judete are o intensitate diferita, de exemplu zonele principale care conteaza in acest moment sunt Ilfov, Bucuresti, Cluj, Timisoara si Constanta, restul avand o importanta mai mica", a adaugat Lianu.

#exporturi romania, #exporturile romaniei , #Exporturi