In doi ani, Romania va exporta masiv in Franta, Spania, Anglia, Germania, dar si in Rusia si Ucraina

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 09:45
3475 citiri
In doi ani, Romania va exporta masiv in Franta, Spania, Anglia, Germania, dar si in Rusia si Ucraina
Exporturile Romaniei au scazut in 2012, cu 0,5% la valori exprimate in euro fata de anul anterior.

Desi dupa doi ani de recorduri exporturile au scazut anul trecut, oamenii de afaceri sunt increzatori si spun ca Romania poate compensa prin identificarea unor noi piete de desfacere.

Omul de afaceri Aldo de Blasio, care a infiintat in Romania Networking Business Group (NBG) crede ca exista, in urmatorii doi ani, doua mari directii de urmat: una spre Europa occidentala (Franta, Spania, Anglia, Germania) si cealalta spre Europa orientala (Ucraina, Rusia).

La randul sau, Valentin Preda, presedintele Bursei de Afaceri din Romania, crede ca printre pietele cu potential pentru exportatorii romani se numara si Mexic.

Omul de afaceri italian atrage atentia ca, in Romania, pentru o perioada mare de timp, s-a produs si s-a vandut orice, fara niciun fel de planificare.

"Firmele mici producatoare romanesti s-au lansat in ultimii 10 ani ca urmare a cererilor unei piete dezorganizate. Pentru o mare perioada de timp s-a produs orice si s-a vandut orice, fara necesitatea unei planificari, a unei agende stabilite in avans", spune de Blasio.

El considera ca, in momentul in care criza a ajuns in Romania fara preaviz, s-a creat un blocaj in vanzari. "Atunci a fost momentul in care structurile ce vindeau dezorganizat, fara vreo strategie de crestere, s-au blocat. Astazi acesti producatori au fabrici, tehnologie moderna si functionala, dar nu stiu unde si cum sa vanda ce produc. In plus au bancile si societatile de leasing care le sufla in ceafa".

"Matrimoniale" pentru companii

Solutia propusa de el este reteaua pe care a infiintat-o si care functioneaza ca o "agentie matrimoniala pentru companii". Practic, el le ofera companiilor romanesti "partenerii potriviti pentru a-si putea vinde produsele in strainatate".

Industria aeronautica, agricultura bio si asigurarile de sanatate sunt doar cateva dintre domeniile atractive pentru investitorii straini, crede Valentin Preda.

Pe langa agricultura si asigurarile de sanatate, pe lista celor mai importante segmente de business din Romania, Aldo de Blasio adauga sectorul energetic, cel de constructii, cosmeticele, tehnologiile si echipamente industriale. Desigur, nu uita de IT si telecomunicatii, cele mai importante atat in Romania, cat si in restul lumii.

Prin urmare, acestea sunt si domenii alese de straini, cand se pune problema unor investitii pe plan local. Dincolo de numarul de locuri de munca si de capitalul adus in tara, investitiile straine sunt in stransa legatura cu exporturile romanesti.

Romania, dependenta de straini

Aproximativ 80% dintre exporturi sunt realizate de companii straine, iar 54% de primele 100 de firme din top, din totalul celor 18.000 de firme exportatoare. Dintre cele 100 de firme doar doua mai au capital romanesc: Interagro si Oltchim.

Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), apreciaza ca dependenta de companiile straine este normala, mai ales ca situatia este intalnita si in state puternice, precum China, SUA sau Franta.

"Evident ca Romania pierde deoarece acestea isi iau profitul si se duc la ele acasa, insa situatia este una fireasca", spune reprezentantul ANEIR.

Statul roman nu pierde doar din acest punct de vedere. Domeniul exporturilor este pus in pericol de scaderea dramatica a investitiilor straine directe din ultimii ani. Dupa anul de varf 2008, in care au intrat in tara 8,5 miliarde de euro din strainatate, Romania a ajuns, in 2011, la un nivel al investitiilor de cinci ori mai mic. In acelasi an, exporturile au atins recordul absolut, cu un total de 45 miliarde euro, un avans de 20,5% fata de 2010.

#exporturi romania, #importuri romania, #piete de desfacere ROmania, #investitii straine romania , #Exporturi